Singurele „izbânde” obţinute de partenerii sociali în discuţiile cu Executivul în ceea ce priveşte noul Cod al Muncii sunt: limitarea la un an a perioadelor de probă succesive pe un singur post şi posibilitatea ca prelungirea contractelor de muncă pe durată determinată să se facă prin acordul părţilor.
Potrivit liderului sindical Cartel Alfa, Bogdan Hossu, Executivul ar fi acceptat 17 puncte din cele propuse de aceştia, iar alte trei articole au rămas să fie discutate lunea viitoare. „De exemplu, contractul de muncă pe durată determinată şi nedeterminată este un punct rămas încă în discuţie, dar de principiu cel cu durată determinată să rămână la maximum doi ani de zile. Regula este doi ani, iar excepţia este că dacă există un program, el poate fi prelungit cu acordul salariatului", a expplicat Bogdan Hossu, după discuţiile dintre sindicate, patronate şi Guvern pe marginea proiectului de Cod al Muncii. S-a ajuns însă la o poziţie comună definitivă legată de angajările succesive de probă pe acelaşi post. „La angajarea succesivă a fost o propunere agreată, anume că nu se mai limitează proba la maxim 90 de zile, nu se mai limitează numărul de angajări, dar se stabileşte că proba nu poate dura mai mult de 12 luni pe acel post”, a mai spus Hossu.
În ceea ce priveşte durata de probă pentru angajaţi, negocierile vor continua, existând doar un acord provizoriu asupra unui interval de maxim de 90 de zile, fără a se mai face distincţie între tipurile de funcţii, reglementări suplimentare urmând să se prevadă prin contractele colective de muncă.
Sindicaliştii au fost nemulţumiţi totuşi atunci când Ministrul Muncii s-a opus obligativităţii contractelor colective la nivel naţional şi de ramură. “Singura pată gri a fost atunci când domnul Botiş a spus că nu va accepta niciodată obligativitatea contractelor colective la nivel naţional şi de ramură", a spus preşedintele UGIR 1903 Cezar Corâci. De altfel, aceasta pare să fie una dintre puţinele intervenţii ale ministrului Ioan-Nelu Botiş, principalul interlocutor fiind premierul Boc. „Am negociat cu premierul întrucât ministrul Muncii nu a vorbit decât de două ori. Nu ştiu ce a spus că i-a spus şoptit domnului prim-ministru ceva”, a spus Hossu.
Premierul i-a mai asigurat că nu-şi va asuma răspunderea pe Codul Muncii, ci va intra intr-un circuit legislativ normal.