Etalarea tuturor diplomelor, abuzul de minciuni şi strângerea exagerată a mâinii, dar şi agresarea angajatorului printr-un contact vizual continuu nu sunt arme potrivite pentru a obţine un job.
"Intervievatorul are întotdeauna dreptate" este una dintre ideile care-i pun frecvent în dificultate pe aspiranţii la un job. În unele cazuri poate să dea rezultate bune, însă, în altele, acestea vor fi lamentabile.
Specialiştii vă explică ce raport trebuie să existe între un candidat şi un angajator şi de ce greşeli trebuie să vă feriţi.
1. Nu porniţi de la ideea că intervievatorul controlează discuţia
De regulă, candidatul porneşte la un interviu cu gândul că intervievatorul are experienţă în firmă şi asta îi dă dreptul să controleze discuţia. Adevărul este însă că cea mai modernă tehnică de evaluare se foloseşte de informaţiile date de candidat.
"Intervievatorii buni şi cu experienţă vorbesc cât mai puţin. Motivul este că un candidat, cu cât este lăsat mai liber, cu atât «şansele să calce în străchini» sunt mai mari", este de părere recruiterul George Butunoiu.
2. Nu abuzaţi cu strânsul mâinii
O strângere de mână are rolul de a stabili un contact între angajator şi candidat, însă trebuie să fie formală, nu să "distrugă" mâna celuilalt. "Când intri în contact pentru prima oară cu intervievatorul, este de dorit să ai o strângere de mână ce denotă încredere, însă nu trebuie să exageraţi cu fermitatea acesteia", recomandă Bogdana Zincă, HR Consultant "alljobs4all".
În cazul interviurilor cu mai multe persoane, strângerea de mâini nu este întotdeauna o idee bună.
3. Nu aduceţi la interviu toate diplomele
Experienţa în muncă, dar şi atestarea studiilor se fac pe baza documentelor, însă rolul intervievatorului este de a testa abilitatea candidatului de a ocupa postul pentru care este chestionat, nu să se "îngroape" în hârtii. Un CV actualizat este suficient pentru o primă întâlnire.
"Cunoştinţele pot fi demonstrate şi prin alte metode, iar un CV actualizat cu toate diplomele relevante pentru jobul la care aţi aplicat este indispensabil. De cele mai multe ori, e nevoie să prezentaţi aceste documente într-o etapă mai avansată a procesului de selecţie", adaugă consultantul în resurse umane Bogdana Zincă.
4. Nu memoraţi răspunsuri la întrebări
Pregătirea răspunsurilor la potenţiale întrebări e o cale sigură de eşec. Antrenamentul este bun, dar el nu presupune memorare, ci construirea unui plan al ideilor pe care vreţi să le punctaţi.
"Este adevărat că o pregătire mai bună face ca riscurile să fie mai mici. Este bine să ţii minte ideile principale, însă redarea lor mecanică te poate face să pierzi tot ce ai fi câştigat cu răspunsul bun pregătit înainte. Este bine să mai improvizezi în funcţie de contex", avertizează recruterului George Butunoiu.
5. Nu vă bazaţi pe răspunsuri scurte şi la obiect
Întrebările închise comportă un răspuns scurt şi la obiect, însă, pentru cele deschise, răspunsul poate să fie mai lung, însă întotdeauna la obiect. "Răspunsurile scurte şi la obiect nu mulţumesc întotdeauna un recruiter. Când elaborezi un răspuns încearcă să ţii cont de anumite criterii: posibilităţile de a-ţi pune în valoare calităţile prin situaţiile pe care le detaliezi, relevanţa şi importanţa întrebărilor", recomandă consultantul Bogdana Zincă.
6. Nu menţineţi contactul vizual cu intervievatorul în permanenţă
În contextul susţinerii unui interviu, contactul vizual denotă sinceritate şi încredere în propria persoană. Totuşi, asta nu ar trebui să se desfăşoare într-un mod mecanic şi excesiv controlat, deoarece poate să-l deranjeze sau chiar să-l enerveze pe evaluator.
7. Evitaţi discuţiile despre eşecuri
Este important să punctaţi realizările şi să ascundeţi pe cât posibil eşecurile. Perfor manţa în muncă este evaluată şi prin prisma greşelilor. De aceea este bine să menţionaţi intervievatorului cum aţi rezolvat anumite situaţii şi ce decizii aţi luat pentru a nu se mai repeta. Ascunderea lor poate să contureze o imagine de aroganţă sau superficialitate.
8. Nu exageraţi cu înfloriturile
Orice angajator e conştient că răspunsurile candidatului sunt "înflorite", însă nu trebuie să exageraţi. Nu este necesar să descrieţi la interviu neplăcerile de la locurile de muncă anterioare (certurile cu colegii sau neînţelegerile cu şeful).
"O minciună ce părea nevinovată la interviu vă poate face să pierdeţi jobul, pentru că activitatea zilnică vă va face să scoateţi la iveală adevărul", detaliază consultantul în resurse umane Bogdana Zincă.
"Cunoştinţele pot fi demonstrate şi prin alte metode decât aducerea diplomelor. Un CV actualizat cu toate diplomele relevante pentru jobul la care aţi aplicat este indispensabil.", BOGDANA ZINCĂ, consultant în resurse umane