Fost viceprimar luat la ochi de Fisc

Fost viceprimar luat la ochi de Fisc

Daniel Fântână este suspectat că ar fi dedus ilegal TVA în valoare de aproape un milion de euro.

Unul dintre foştii viceprimari ai Sibiului, Daniel Fântână, s-a ales cu câteva dosare de evaziune după ce Fiscul a descoperit că, prin două dintre firmele sale, a dedus ilegal TVA de aproape un milion de euro. După ce a fost viceprimar în perioada 2000-2004, Daniel Fântână a renunţat la calitatea de consilier local în mandatul următor şi s-a dedicat afacerilor.

O serie de controale ale Fiscului, derulate în 2009 au scos la iveală o serie de nereguli în activitatea a două dintre so cie tăţile pe care le controlează: Best Car Leasing şi Sigma Leasing. În ambele, Daniel Fântână deţine atât calitatea de administrator, cât şi cea de pre şedinte al consiliilor de administraţie.

Mercedes plătit cu un milion de lei, de negăsit

"În perioada 2007, 2008 şi 2009, societăţile respective au încheiat o serie de contracte fictive, al căror obiect era tranzacţionarea unor utilaje şi a unor autovehicule. Pentru respectivele maşini, cele două societăţi primeau facturi, care apăreau ca fiind achitate către firmele vânzătoare. Astfel, firmele controlate de Daniel Fântână îşi deduceau TVA-ul sau alte cheltuieli, deşi obiectul contractelor - utilajele sau maşinile - nu existau şi nici nu au existat vreodată", au declarat pentru EVZ surse oficiale.

Dosarul care vizează aceste tranzacţii fictive este atât în atenţia poliţiei sibiene, cât şi a procuraturii.

Anchetatorii au putut proba, până acum, un prejudiciu adus statului de peste patru milioane de lei. "Aceste sume pot fi doar o parte dintr-o valoare mult mai mare", mai susţin sursele citate.

Una dintre firmele controlate de Fântână apare drept cumpărător al unui utilaj de aproximativ două milioane de lei, deşi utilajul respectiv nu este de găsit. La fel s-a întâmplat şi cu un autoturism marca Mercedes SLR, în valoare de un milion de lei. Pentru astfel de achiziţii, firmele controlate de Daniel Fântână şi-au dedus din datoriile către stat. Astfel, dintr-un debit de 300.000 de lei, firmele respective au mai plătit statului câteva sute de lei, în urma deducerilor de TVA. "Astfel de contracte cu obiecte fictive au fost încheiate cu firme care, ulterior, au fost înstrăinate", adaugă anchetatorii.

Sechestru pe bunuri

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Sibiu a emis o serie de decizii de impunere pe seama celor două companii. Totodată, pe o parte din bunurile înstrăinate în sistem leasing de cele două societăţi au fost instituite măsuri de sechestru asigurător. Executările silite au fost contestate însă în instanţă, fiind acum suspendate. Ultima contes taţie a fost înregistrată la Judecătoria Sibiu la începutul lunii decembrie.

"Există măsuri asigurătorii, acum instanţa rămâne să decidă. Un lucru bun însă, firmele îşi continuă activitatea şi îşi plătesc debitele curente", a declarat Grigore Popescu, directorul executiv al Finanţelor Publice Sibiu.

Fântână: "Sunt un bun contribuabil"

În replică, fostul viceprimar nu se arată îngrijorat. "Chestiunile acestea cu evaziunea fiscală sunt punctul lor de vedere. Nu ştiu de nicio cercetare şi nu pot să comentez constatările făcute de autorităţi. Dar, din moment ce am atacat în instanţă, e clar că nu sunt de acord", ne-a declarat Fântână.

Pe de altă parte, în ultima perioadă majoritatea bunurilor societăţilor respective au fost înstrăinate. "Nu am de gând să închid. Sunt un bun contribuabil şi am de gând să continui activitatea cu aceste firme", conchide Daniel Fântână.

ÎN ACTE

Profit zero în 2009

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, Best Car Leasing a ajuns de la o cifră de afaceri de şase milioane de lei în anul 2007, la un rulaj de peste 13 milioane de lei în 2009. Cu toate acestea, de la un profit de peste 400.000 de lei în 2007, firma a ajuns la un profit zero anul trecut.

La fel şi în cazul Sigma Leasing. Dacă în 2007 a avut un profit brut de 320.000 de lei şi o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, anul trecut, aceeaşi firmă a reuşit să aibă profit zero, în condiţiile în care cifra de afaceri a fost tot de 5,5 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News