Ministrul Justiţiei învinuieşte CSM pentru neaplicarea Codului de procedură civilă. În replică, Consiliul spune că Guvernul n-a finanţat posturile când trebuia.
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, s-a plâns miercuri experţilor europeni, sosiţi în misiune de evaluare la Bucureşti, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), dar şi de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), numindu-le "maşinării de stricat cariere", potrivit surselor EVZ.
- MONA PIVNICERU:"Nu e treaba Comisiei Europene ce se întâmplă într-un dosar de corupţie"
"Deşi Pivniceru s-a plimbat cu maşina lui Năstase, ministrul Justiţiei a spus că, de fapt, CSM) şi ANI sunt instituţii care fac jocuri politice şi nu ea ", ne-au precizat sursele citate. Ministrul Pivniceru a spus delegaţiei CE că de vină este CSM pentru că n-a intrat în vigoare la 1 septembrie Codul de procedură civilă. La întâlnirea de ieri cu reprezentanţii CSM, delegaţia CE a întrebat despre cauza amânării. Conform unor surse din Comisie, răspunsul primit a fost acela că Guvernul - "ocupat cu alte treburi" - nu a respectat planul de acţiune, de a finanţa în luna iunie posturile vacante din sistemul de Justiţie. Numirile controversate Pivniceru s-a plâns Comisiei că n-a fost lăsată, ca Monica Macovei, să aleagă noua conducere a DNA şi a Parchetului Instanţei Supreme. A acuzat Consiliul că a pus în dezbatere publică proiectele nominalizaţilor Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, pe care-i consideră mai buni decât Kovesi şi Morar. "Şi-a pierdut cumpătul, aruncând vina într-o parte şi-n alta. La sfârşit, şeful misiunii, domnul William Sealth, i-a spus doar atât: «Pentru noi, e foarte clar totul!». În vizita de la CSM, experţii au felicitat Consiliul pentru că a respectat cerinţele din scrisoarea trimisă de Catherine Day, secretarul general al CE. Totodată, experţii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de intenţia de punere a CSM şi a Parchetelor sub control parlamentar.
- JUSTIŢIA din România la RAPORT. Cu cine se ÎNTÂLNESC experţii Comisiei Europene şi ce PROBLEME vor discuta
Atacurile îngrijorează CE Surse din Comisia Europeană au declarat, pentru EVZ, că în cadrul discuţiilor purtate de cu membrii CSM, experţii evaluatori şi-au exprimat îngrijorarea faţă de atacurile îndreptate împotriva judecătorilor, procurorilor, împotriva membrilor CSM, contra conducătorilor ANI, CCR şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Ei au afirmat că, pentru prima oară, CSM s-a manifestat ca apărător real al independenţei Justiţiei şi nu doar la nivel declarativ, au precizat sursele citate. CITIŢI ŞI:
- Procurorul care a făcut avere cu carnetul de revoluţionar
- Preferatul Monei la şefia DNA: Bani pierduţi şi o achitare gravă