Delegaţia FMI, la Palatul Cotroceni. Erik de Vrijer: Atenţie la preţurile alimentelor!

Delegaţia FMI, la Palatul Cotroceni. Erik de Vrijer: Atenţie la preţurile alimentelor!

Preşedintele Traian Băsescu a primit,la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale. Şeful de delegaţiei FMI, Erik de Vrijer, a subliniat că perspectiva creşterii economice pentru România în 2013 este una "moderată". Vă prezentăm cele mai importante declaraţii făcute de oficialii europeni dar şi de şeful statului:

UPDATE 11.02. Întâlnirea de la Palatul Cotroceni a început. Şeful statului i-a invitat pe oaspeţi să-şi spună părerea despre situaţia economică din România. Erik de Vrijer, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti:

  • Suntem foarte bucuroşi să ne întoarcem în România. Vremea e mai bună aici decât furtunile de la Washington şi New York
  • Suntem aici ca să schimbăm păreri cu dvs şi să vedem cum se dezvoltă programul şi situaţia macroeconomică.
  • Aţi vorbit despre creştere, creşterea de anul acesta este mai degrabă moderată faţă de cea de anul trecut, asta şi din cauza situaţiei din agricultură.
  • Uitându-ne mai departe, se pare că şi în 2013 creşterea va rămâne modestă
  • Apreciem că s-au făcut eforturi substanţiale şi este lăudabil că deficitul bugetar este în limite. Sperăm că toate ţintele vor fi atinse anul acesta, şi finalul acestui an şi anul viitor se vor derula într-un program de cooperare cu guvernul României.
  • De cealaltă parte a stabilizării macroeconomice, care priveşte preţurile şi inflaţia, am discutat cu BNR despre cum să interpretăm această creştere a inflaţiei, datorată în mare parte preţurilor volatile ale produselor alimentare. Am căzut de acord că este o situaţie temporară care va dispărea după ce va fi depăşită situaţia actuală
  • Situaţia arieratelor este încă dificil de ţinut sub control, dar Guvernul a luat măsuri, inclusiv prin rectificarea bugetară. Şi noi suntem încrezători că aceste obiective vor fi atinse.
  • Iar situaţia fondurilor europene de anul acesta şi mai departe, cu corecţii financiare, să nu afecteze situaţia finanţelor publice. Cred că trebuie să lucrăm cu Guvernul pentru ca acestea să fie încorporate (în situaţia bugetară n.r.) într-o manieră pozitivă

 Traian Băsescu

  • Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent şi să privim şi la câteva elemente ale viitorului acord. Aşa cum am discutat cu premierul şi cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi
  • Realitatea acestui an deja se petrece, nu poate fi evitată şi sunt foarte interesat să-mi exprim câteva puncte de vedere.
  • Guvernul României a transmis o viziune personală asupra dezvoltarea României şi a programelor pe care intenţionează să le implementeze. Am convingerea că împreună cu FMI vom putea stabili şi o strategie pe termen mediu pentru ab agaranta creşterea economiei în România.
  • Noi sperăm că ne vom întoarce pe piaţă cu o dobândă de cinci procente.
  • În ceea ce priveşte situaţia din Agricultura. Noi comparăm anul acesta cu 2011, dar 2011 a fost unul excepţional, nu-l putem lua ca reper, iar cu 2012 suntem la un nivel aşteptat. 
  • Avem resurse naturale de cupru, de aur, care au fost exploatate cu costuri foarte mari anul trecut, dar situaţia s-a schimbat. Nu putem să acoperim deficitul la fondul de pensii, în sistemul de sănătate până când nu vom crea locuri de muncă. Poate aţi putea să analizaţi aceste date şi să colaborăm pentru un program de creştere economică pe termen mediu. Suntem un stat al UE şi trebuie să contribuim la agenda 2020 a UE
  • O să fac o ultimă remarcă cu privire la reformele structurale. N-am avut succes cu Petrom, cu Cuprumin, cu Oltchim. O parte din responsabilitate este a noastră, dar o altă parte importantă se referă la neconectarea cu realităţile pieţei

O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se află de marţi la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi progresele făcute în reformele structurale, vizita urmând să se încheie pe 14 noiembrie.

Board-ul FMI a aprobat, la sfârşitul lunii septembrie, cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la Fond.

Ne puteți urmări și pe Google News