FRAUDA BANCARĂ de 22 de milioane de euro. Preşedintele BRD: "Documentele trec prin 10-12 mâini. E greu de crezut că sunt toţi corupţi"

FRAUDA BANCARĂ de 22 de milioane de euro. Preşedintele BRD: "Documentele trec prin 10-12 mâini. E greu de crezut că sunt toţi corupţi"

Băncile din România au primit astăzi o lovitură dură de imagine după ce DIICOT a anunţat că a destructurat o grupare infracţională, formată din 48 de persoane, care a fraudat BRD, BCR şi CEC cu suma de 22 de milioane de euro. Lovitura de teatru a venit odată cu anunţul numelor celor implicaţi în reţea: Aurel Şaramet, preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD şi trei angajaţi din Ministerul Economiei. Şaramet va fi suspendat din funcţie.

UPDATE 21.10. Preşedintele BRD Petre Bunescu a vorbit în această seară, la TVR 1, despre ancheta în care este implicată banca pe care o conduce. "Azi am aflat de anchetă. Noi am furnizat la cererea autorităţilor elementele necesare despre anumiţi clienţi. Mecanismele de creditare sunt stabilite respectând regulile bancare şi normele instituţiei respective", a precizat Bunescu. Potrivit acestuia, BRD va relua procesul de creditare. Preşedintele BRD a mai explicat că, în cazul creditelor cu valoare mare, documentele trec prin "10-12 mâini". "Creditele mari se aprobă în comitete. Până să ajungă acolo, documentele trec pe la mai multe persoane. E greu de crezut că tot lanţul este corupt!", a spus Petre Bunescu la TVR 1. UPDATE 15.53. Mihai Grigoroiu, unul dintre învinuiţii în acest caz, fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Potrivit declaraţiei sale de avere, Mihai Grigoroiu deţine, împreună cu soţia sa, un apartament de 50 de metri pătraţi în sectorul 1, cumpărat anul acesta şi un autoturism Volkswagen, din 2003. El mai are două credite la BRD, de 28.000 de lei şi de 51.300 de euro, contractate în 2012 şi scadente în 2017, respectiv în 2042. Grigoroiu lucra în minister din 2012, iniţial fiind asistent la cabinetul unui secretar de stat, iar apoi consilier PR la aceeaşi autoritate. În 2010, el a mai fost angajat la Ministerul Economiei, în funcţia de consilier juridic. Un alt angajat al Ministerului Economiei implicat în acest scandal este Cătălin Ionuţ Roşu, auditor. Conform declaraţiei de avere, el are un Volkswagen din 2000. De asemenea, el menţionează şi un credit BCR de 37.000 de lei contractat în 2010 şi scadent în 2040. UPDATE 13.55. Preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor, Aurel Şaramet, implicat în mega-frauda bancară descoperită de DIICOT deţine o avere impresionantă pentru un angajat la stat. Şaramet deţine terenuri, case în Bucureşti şi Snagov, dar şi bijuterii, tablouri şi o colecţie numismatică în valoare de 97.000 de euro. 

  • AVEREA FABULOASĂ A BUGETARULUI Aurel Şaramet

UPDATE 12.42. Aurel Şaramet, şeful Fondului de Garantare a Creditelor, va fi suspendat din funcţie, a anunţat Ministerul Economiei.

  • Ministerului Economiei: Toţi cei implicaţi în fraudă sunt suspendaţi. PLUS REACŢIILE BĂNCILOR

De asemenea, şi în cazul celorlalţi trei funcţionari din cadrul Ministerului Economiei a fost dispusă măsura de încetare a activităţii, urmând să dispună suspendarea lor în cazul în care vor fi arestaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • MEGA-FRAUDA DE 22 milioane de euro. CUM AU OPERAT bancherii timp de doi ani 

Cei trei funcţionari:

  • Mihai Grigoroiu a fost şef serviciu din 2009 în cadrul OIIMM, exercitând temporar funcţia de Director General Adjunct la AM POSCEE.
  • Ionuţ Cătălin Roşu ocupă din 2010 funcţia de auditor asistent în cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM.
  • Mihail Andrei Atanasiu ocupă din 2009 funcţia de consilier asistent la Directia Generală Mediu de Afaceri în cadrul OIIMM.

UPDATE ora 12.30. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT fac percheziţii la sediul Autorităţii de Management (AM) pentru Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS CCE).Potrivit aceloraşi surse, procurorii DIICOT au ridicat mai multe documente de la această autoritate. Unul dintre cei cercetaţi în acest dosar este Mihai Grigoroiu care ocupă funţia de director adjunct al Autoritatii de Management POSCCE, din cadrul Ministerului Economiei, structura responsabilă cu derularea fondurilor europene. UPDATE ora 12.00. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DIICOT au monitorizat pe membrii acestei grupări în sediul societăţii 3D Real Estate SRL controlate de fostul general DIE, Dragoş Florian Diaconescu din centrul Capitalei. La aceste întâlniri participau oameni de afaceri şi bancheri. Sediul din Bd. Carol I era înţesat de aparatură specială, astfel procurorii au monitorizat toate convorbirile. Potrivit acelaroşi surse, Dragoş Florian Diaconescu era amic cu Aurel Şaramet, şeful Fondului Naţional de Garantare, cel care elibera scrisori de garanţie pentru membrii grupării atunci când voiau să acceseze credite. Un rol important, susţin aceleaşi surse, îl avea un expert contabil specializat în programe infomatice care se ocupa de fasificarea acestor acte. UPDATE 11.45. Creierul grupării, un fost general DIE Creierul întregii grupări este generalul (r) DIE/CIE Dragoş Diaconescu, şef al Oficiului ARGUS din cadrul Securităţii- care opera angajarile pentru cetăţenii români care activau în comerţul exterior pe vremea lui Ceauşescu, potrivit unor surse apropiate anchetei. După 1989, Diaconescu, împreună cu soţia şi cele două fiice, conduce un adevărat holding de firme ale familiei, cu cele mai diverse obiecte de activitate: schimb valutar, asigurări, mobilier din lemn, imobiliare, pază şi securitate etc. UPDATE 7. Prima reacţie oficială pe acest scandal vine din partea BRD, reprezentanţii instituţiei rezumându-se să declare: "Nu suntem afectaţi de acest eveniment". UPDATE 6. Potrivit unor surse din sistemul bancar, procurorii DIICOT au intrat pe firul fraudei după ce oficiali de la BCR au sesizat BNR-ul că în legătură cu un credit acordat unui IMM.

  • CITIŢI ŞI: CUM AU OPERAT bancherii implicaţi în MEGA-FRAUDA DE 22 milioane de euro

UPDATE 5. Oficialii Băncii Naţionale a României au refuzat, momentan, să comenteze scandalul declanşat în sistemul bancar de ancheta DIICOT.

  • CEA MAI DURĂ pedeapsă dată pentru o FRAUDĂ BANCARĂ

UPDATE 4. Cel mai complex caz de fraudă bancară de până acum a avut loc în 2005 şi a vizat un dosar de acordare ilegală de credite ce a vizat BCR, Romanian International Bank şi Banca Românească.

  • Din toate băncile româneşti s-a furat ca în codru în ultimii ani. Cele mai scandaloase cazuri

UPDATE 3. De-a lungul anilor, sistemul bancar din România a fost zguduit de mai multe falimente răsunătoare ale unor bănci, cazul Bancorex fiind cel mai răsunător "faliment" bancar.

  • EVZ.ro îţi prezintă lista celor mai mari fraude bancare româneşti
UPDATE 2. Dragoş Florian Diaconescu a fost adus la audieri la sediul DIICOT. El ar fi general în rezervă al DIE, potrivit realitatea.net.
  • TOPUL celor mai mari fraude bancare DIN LUME. Care au fost prejudiciile

UPDATE 1. Aurel Şaramet, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu nu au fost găsiţi la adresa de domiciliu, fiind căutaţi  de DIICOT la această oră.

  • CINE sunt cele DOUĂ personaje cheie din sistemul bancar implicate în frauda de 22 milioane de euro

Potrivit DIICOT, grupul infracţional format din 48 de persoane a acţionat în perioada 2010 - 2012, fiind coordonat de Daniel Ruse, care a obţinut 40 de credite de la 16 unităţi bancare, pe baza unor prin utilizarea unor documente falsificate.

Grupul infracţional a obţinut, tot cu documente false, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării. Procurorii susţin că gruparea a fost sprijinită de persoane importante din sistemul bancar, precum Aurel Şaramet, directorul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M., Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Dragoş Florian Diaconescu. Valoarea totală a prejudiciului se ridică la suma de 22 de milioane de euro. În cursul zilei de astăzi, aproximativ 100 de persoane vor fi aduse la audieri la sediul DIICOT. Ancheta DIICOT a fost început acum şapte luni şi a fost realizată cu sprijinul SRI.

CITIŢI ŞI:

  • CREDITE CU ACTE FALSE. Şase bănci escrocate cu contracte de muncă "fabricate"
  • Fraudă de 1,8 milioane de euro la o bancă din Oradea