DECIZIE VITALĂ: Curtea de Apel a salvat Hidro din mâinile băieţilor deştepţi!
- Raluca Florescu
- 18 octombrie 2012, 16:39
Curtea de Apel a respins astăzi recursul formulat de "băieţii deşteţi" la introducerea în insolvenţă a Hidroelectrica. Decizia este definitivă.
În urmă cu o săptămână, Curtea s-a întânit din pentru a judeca acelaşi caz, dar a amânat decizia, deoarece unul dintre cei trei membri ai completului de judecată era bolnav.
Curtea a judecat astăzi recursul depus de SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, dar şi de sindicatul "Hidrosind" la decizia Tribunalului Bucureşti, care a hotărât reorganizarea Hidroelectrica şi demararea procedurii insolvenţei.
Dacă decizia Curţii ar fi anulat introducerea companiei în insolvenţă, atunci Hidroelectrica ar fi ieşit din administrarea Euro Insol, firmă deţinută de Remus Borza, care este administratorul judiciar al companiei, şi ar fi reintrat în administrarea Ministerului Economiei.
După ce a fost declanşată procedura de insolvenţă şi compania a intrat în administrarea specială a Euro Insol, contractele Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi", care cumpăraseră energie la preţuri privilegiate producând pierderi imense companiei, au fost denunţate.
Potrivit lui Borza, compania livra acestora energie la preţuri reduse, dar şi o cantitate mai mare decât capacitatea de producţie, ceea ce obliga firma de stat să cumpere de pe bursa energiei, pentru a îşi putea onora contractele, ieşind astfel în pierdere.
Potrivit lui Borza, reîntoarcerea companiei în administrarea MECMA însemna reluarea contractelor cu băieţii deştepţi.
Alături de Alpiq, Europec, Alro, Luxten, Elsid Titu, Energy Holding, Electrocarbon şi ArcelorMittal sunt câteva din firmele care au beneficiat de energie ieftină de la Hidroelectrica.
Borza: Sperăm ca în acest an Hidro să iasă din insolvenţă
"Interesul, atât al creditorilor, cât şi al administratorului judiciar, este ca Hidroelectrica să iasă cât mai repede din insolvenţă, poate chiar în acest an. Există o sumedenie de contestaţii, peste 70, la deschiderea procedurii", a spus Remus Borza după anunţarea deciziei.
Acesta a mai menţionat că au fost renegociate 412 contracte, procedură prin care compania a câştigat 90 de milioane de euro. "Procesul de reevaluare a angajaţilor sperăm să se termine la mijlocul lui noiembrie. Sperăm să avem aceste proceduri încheiate până se rezolvă contestaţiile. Nu este vorba neapărat de disponibilizări, putem recurge şi la relocări de personal", a msi spus Borza.
Seceta a afectat foarte mult activitatea companiei în acest an. Cu toate astea, Borza a spus că necesarul de electricitate al ţării pentru acest an este acoperit.
Citiţi şi:Lovitură pentru băieţii deştepţi în dosarul Hidroelectrica
Mită la Hidro: De ce sunt în stare "băieţii deştepţi" ca să se alimenteze ieftin