Lech Walesa, dezamăgit de Premiul Nobel pentru Pace acordat UE

Lech Walesa, dezamăgit de Premiul Nobel pentru Pace acordat UE

Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1983, s-a declarat "surprins şi dezamăgit" de atribuirea vineri a aceleiaşi distincţii Uniunii Europene.

"Sunt surprins şi dezamăgit. Într-adevăr, UE încearcă să schimbe într-un mod paşnic Europa şi lumea întreagă, însă trebuie să plătească pentru asta", în timp ce activiştii se angajează în acţiunea lor doar pentru a apăra o idee, a explicat liderul istoric al Sindicatului Solidaritatea din Polonia şi simbol al victoriei paşnice împotriva regimului comunist.

În opinia fostului preşedinte polonez, citat de AFP, "în lume există multe cazuri de angajament personal".

Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit vineri Uniunii Europene care a transformat un continent al războiului într-un continent al păcii, a anunţat Comitetul Nobel, o decizie văzută de mulţi ca una cu puternic iz politic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premiul Nobel pentru Pace, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), va fi decernat într-o ceremonie specială la Oslo în 10 decembrie, data morţii fondatorului Premiului Nobel - industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.