Cine este Christian Zacharias?

Cine este Christian Zacharias?

Mai mult decât pianist, mai mult decât dirijor. Nelipsit la ultimele ediţii ale Festivalului Internaţional "George Enescu", Christian Zacharias îşi întăreşte şi anul acesta legătura cu publicul român iubitor de muzică clasică, odată cu prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio (23 - 29 septembrie).

Zacharias este prezent atât pe scena noului Festival, în calitate de dirijor sau solist, cât şi în culisele acestuia, prin poziţia sa de director artistic al acestui important eveniment cultural al toamnei.

Stil carismatic

S-a făcut cunoscut întâi ca pianist şi continuă să apară în concerte şi recitaluri în întreaga lume. Christian Zacharias interpretează alături de mari dirijori ai lumii şi dirijează, la rândul său, cele mai renumite orchestre, iar multe dintre înregistrările sale au primit premii internaţionale. Calităţile care îl fac pe acest om unul dintre cei mai celebri pianişti din lume i-au dat posibilitatea să se afirme şi ca dirijor, director de festival, gânditor muzical, scriitor şi crainic. După cum notează specialiştii în materie, " integritate cuplată cu individualism, înţelegere muzicală profundă, de un instinct poetic ferm, o strălucire în comunicare, un stil carismatic şi impunător".

Ne puteți urmări și pe Google News

Aclamat de critici

Din anul 2000, Zacharias a fost dirijorul principal al Orchestrei de Cameră din Lausanne şi împreună cu aceasta a realizat un număr de înregistrări aclamate de critici, ce includ lucrări de Mozart, Schumann, Chopin şi Michael Haydn. Notabil este ciclul complet, aflat în curs de desfăşurare, al concertelor de pian ale lui Mozart, ce au fost premiate cu premii ca ECHO Classic, Diapazonul de Aur şi Choc du Monde de la Musique. În 2010, Volumul V (Concertele de Pian K 175, 246 şi 488) a fost de asemenea încununat cu premiul ECHO Classic. În octombrie 2011, a fost lansat Volumul VII (Concertele de Pian K 238, 415 si 451).

Alături de Orchestra RAI Torino

Mai mult decât atât, el este adesea reinvitat să dirijeze Orchestra Naţională din Lyon. De-a lungul stagiunii, Christian Zacharias continuă, de asemenea, o strânsă cooperare artistică cu Orchestra Simfonică din Gothenburg, Orchestra de Cameră din Lausanne şi Orchestra de Cameră St. Paul. Din 2011, este profesor de orchestră la Academia de Muzică şi Dramă din Gothenburg. Zacharias a putut fi urmărit în cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio încă din prima seară. Astfel, duminică, 23 septembrie, a dirijat Orchestra Naţională Radio, care a deschis prima ediţie a Festivalului. Astăzi, 25 septembrie, acelaşi muzician urcă pe scenă alături de Orchestra RAI Torino, de data aceasta în calitate de solist. Concertul va începe la ora 19:30, la Sala Mare a Palatului, urmând ca joi, 27 septembrie 2012, Christian Zacharias să fie invitatul cvartetului "Voces", începând cu ora 17:00, la Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Enel şi Evenimentul zilei te invită la RadiRo! Intră pe evz.ro/festival-radiro.html si participă la concurs, poţi câştiga invitaţii duble pentru fiecare zi de festival.