Americanii fac profit şi din metode "comuniste" ca naţionalizarea

Americanii fac profit şi din metode "comuniste" ca naţionalizarea

Trezoreria Statelor Unite este pe punctul de a da o nouă lovitură, după ce a câştigat deja zeci de miliarde de dolari din participaţiile preluate în 2008 şi 2009 la mai multe instituţii financiare importante.

Cea mai recentă afacere care ar putea aduce un profit substanţial statului american este vânzarea a circa 30% din gigantul American International Group (AIG), aflat în prezent în proporţie de 53% în proprietatea Guvernului de la Washington. Mai exact, ar urma să fie vândute acţiuni în valoare de 18 miliarde de dolari, numărul acestora depinzând de preţul ce va fi obţinut.

Participaţia statului american în cadrul AIG ajunsese la aproape 80%, dar a fost redusă treptat, începând din mai 2011, prin patru oferte publice consecutive în care au fost vândute acţiuni în valoare totală de 23,3 miliarde de dolari.

Naţionalizarea AIG a avut loc în toamna anului 2008, atunci când compania risca să intre în faliment din cauza asumării unor riscuri necontrolate pe pieţele financiare. Totalul ajutorului financiar acordat grupului a fost de 182,5 miliarde de dolari, incluzând cumpărarea de acţiuni, cumpărarea de active toxice şi acordarea unei linii de credit. Costul programului de salvare se apropie de zero Preţul mediu la care Trezoreria SUA a cumpărat acţiunile este de 28,72 dolari, iar preţul de piaţă în prezent a ajuns la mai mult de 33 de dolari. Astfel, dacă ar vinde acţiunile la preţul de piaţă, profitul instituţiei ar fi de circa 2,5 miliarde de dolari.

După ce Trezoreria va rămâne acţionar minoritar, e posibil ca preţul acţiunilor să crească în continuare, iar participaţia rămasă să valoreze şi mai mult. În momentul de faţă, acţiunile companiei de asigurări se tranzacţionează la jumătate din valoarea activului net (activele totale minus datoriile totale).

Profitul realizat de stat după aceeaşi reţetă la companii precum Citigroup, Bank of America sau General Motors, va scădea semnificativ costurile totale ale programului de stimulare a economiei început în 2008. Chiar şi aşa însă, băncile mai mici care au rămas sub controlul statului trag în sus nota de plată.

Ultima estimare a oficialilor Trezoreriei pentru costurile totale ale programului este de 60 de miliarde de dolari, cifră care este oricum departe de cele 700 de miliarde alocate de Congres în 2008.

Ne puteți urmări și pe Google News