SUPERSTIŢIILE ROMÂNILOR. Se sperie de pisici şi de sarea de bucătărie. Ca să scape de ghinion, merg la vrăjitoare

SUPERSTIŢIILE ROMÂNILOR. Se sperie de pisici şi de sarea de bucătărie. Ca să scape de ghinion, merg la vrăjitoare

Printre cele mai amuzante superstiţii ale românilor sunt: strănutul în noaptea de Revelion aduce necazuri, numele din şapte litere aduce noroc, iar dacă vrei să-ţi meargă bine toată luna spui în prima dimineaţă a lunii "iepure alb".

Astfel de credinţe au devenit o obsesie pentru Marta, din Alba Iulia. "Când îmi iese o pisică neagră în cale, ştiu sigur că va fi o zi grea. Ca să mai scap de ghinion, când sunt cu maşina încerc să opresc cât de repede pot, cobor din automobil şi apoi fac trei paşi înapoi", povesteşte tânăra de 37 de ani. Nicio activitate nu trebuie începută în zi de marţi Contactul cu astfel de credinţe începe de obicei din copilărie şi este strâns legat de regulile impuse de părinţi. Dan Ciulea, 32 de ani, din Cluj, a crescut într-o familie în care superstiţiile erau la loc de cinste. "În casa părintească nu aveam voie să încep nimic în ziua de marţi. Apoi, nu aveam voie să dau cuţitul din mână în mână, iar dacă scăpam sare pe jos ieşea un scandal monstru - că doar asta înseamna ceartă în familie", îşi aminteşte clujeanul. Fără carne de pasăre de Revelion

Însă doar o parte dintre aceste obiceiuri au rămas şi la maturitate. "Legat de marţi, multe decizii mari le-am luat marţi  - primul şi al doilea apartament mi l-am cumpărat marţi, prima maşină mi-am luat-o tot marţi. Însă în privinţa cuţitului, nici acum nu dau cutitul din mână nici în ruptul capului", spune Dan. O altă superstiţie a tânărului este că nu mănâncă carne de pasăre de Revelion. Clujeanul a iniţiat un subiect de discuţii pe blogul personal, www.ciulea.ro, legat de importanţa credinţelor populare în viaţa de zi cu zi.

Cifra 13 şi oglinda spartă, spaima superstiţioşilor Lista semnelor cu urmări pozitive şi negative care se regăsesc cel mai des în credinţele românilor cuprinde:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • nu trece pe sub o scară că altfel vei avea ghinion;
  • spargi o oglindă - şapte ani de ghinion;
  • poartă ghinion o pisică neagră ce ţi-a tăiat calea;
  • dacă vezi o stea căzătoare - ai noroc;
  • numărul 13 poartă ghinion;
  • dacă plouă în ziua nunţii - ai noroc;
  • daca îţi ard obrajii - vorbeşte cineva despre tine, semn de posibil deochi;
  • dacă te mănâncă palma dreaptă - dai bani, dacă e palma stângă - primeşti bani;
  • nu e bine să laşi mâncare în farfurie pentru că vei avea parte de un soţ urât
  • dacă verşi sare sau piper pe masa vei avea parte de ceartă.

Deochiul şi superstiţia se tratează cu preotul şi vrăjitoarea

Tot la categoria de superstiţii poate fi trecut şi deochiul - efectul pe care îl are privirea cuiva însoţită de gânduri sau cuvinte de răutate şi invidie. Pentru a scăpa de deochi, pe lângă rugăciuni, o parte dintre cei care se simt deocheaţi aleg să se ducă la preot sau la vrajitoare.

"Acum două luni, la o nuntă, una dintre bătrânele de acolo cred că m-a deocheat, pentru că o săptămână după mi-a fost foarte rău. În această perioadă soţul meu a rămas fără serviciu. O amică mi-a spus că pentru a scăpa de deochi, trebui să mă duc la preot să-l rog să vină să facă o sfeştanie sau să mă duc la o vrăjitoare pentru a alunga vraja. Am ales să mă duc la preot", spune Camelia Cozma din Galaţi. Mâţa cu spirit malefic Nu toţi optează să meargă la biserică, aşa că aceste credinţe sunt şi fericirea vrăjitoarelor. "Sunt foarte mulţi oameni care cred în aceste superstiţii. Am avut cazuri de persoane care au venit să le scap de ghinionul de şapte ani provocat de o oglindă spartă. Acesta este motivul cel mai des, în special la femei. Dar am avut şi pe cineva care a venit să o scăpăm de ghinion pentru că în urmă cu o săptămână o pisică îi tăiase calea şi de atunci îi mergea tot mai greu. Bănuia că pisica era chiar un spirit malefic", ne spune o vrăjitoare din Ilfov.

Între obsesie şi încredere Aceste credinţe provin din tradiţiile strămoşilor. Populaţia pretracică, apoi tracii şi geto-dacii, au privit viaţa în acelaşi spirit magic. "Vin din vremuri străvechi, ale practicii magiei de vânătoare, superstiţia ca persoane sau animale întâlnite în drum sau la plecarea în călătorie, adică ce ies inainte, ce taie calea au o anumită semnificaţie pentru rezultatul acţiunii. De pildă, exista odinioară convingerea că dacă cineva îţi iese în cale cu vase goale - cană, ulcior etc. - acţiunea nu reuseşte. Dar ea trebuia să aibă sorţi de izbândă atunci când vasele erau pline cu apă. Întâlnirea cu un iepure, cu o pisică sau întoarcerea din drum se socoteau ca semne rele fiind de asemenea reminiscente ale magiei de vânătoare", este opinia etnografului Gheorghe Brătescu.

MINI-INTERVIU CU PSIHOLOGUL VALENTIN PESCARU

Reporter: De ce oamenii au inclinaţia de a crede sau măcar de a respecta astfel de superstiţii? Valentin Pescaru: Se consideră că superstitiile îşi au originea în trecutul umanităţii, când oamenii erau fascinaţi de diverse evenimente şi, în neputinţă de a şi le explica, încercau fel de fel de răspunsuri: forţe divine, malefice, zei, vrăjitoare etc. Se consideră ca această credinţă, în superstiţii, este în strânsă legătură cu lipsa unei maturizări emoţionale (copiii cred că totul este posibil, impresionaţi de zâne şi alte personaje fantastice din poveşti). Ca adulţi, vor continua să creadă în diversele forţe ne/supra naturale. Superstiţiile şi-au făcut loc în acest fel de mult în constiinţa populară, au fost exersate mii de ani şi de aceea este nevoie de multă educaţie pentru a fi combătute. Inexplicabilul, fantasticul va atrage întotdeauna fiinţa umana, dar, încet-încet educaţia, ştiinţa, cultura şi legea reuşesc să aducă puţină lumină şi astfel superstiţiile sunt uitate, depăşite.Întâlnim din ce în ce mai rar superstiţiile legate de pisica neagră, cele trei ceasuri rele de marţi, cifra 13 etc. Sunt însă încă prezente cele legate de deochi, datorită prezenţei religiei şi spiritualului în conştiinţa românilor Dăunează astfel de credinţe comportamentului unui om? Credinţa în superstiţii apare şi atunci când persoana consideră că nu are nici o putere în a-şi controla viaţa/destinul: "ce să fac, am avut ghinion" (??!!). Este mult mai acceptabil pentru ego-ul persoanei să pună greşeala, vina, pe spatele altcuiva sau al altceva: soarta, forţe potrivnice, "o zi proastă" (eventual una de marti...sau de vineri 13) etc.

Cum poate fi tratat un om care duce superstiţiile la obsesiei, care ajunge să nu mai iasa din casa in zilele de marti si in cele de 13? În unele cazuri, atunci cand vorbim de un substrat labil, instabil, fragil, supersţiile se pot transforma în obsesii, în comportamente ce vor pune în pericol funcţionarea normală, naturală, sănătoasă a persoanei: aceasta va apela la diverse variante: vrăji, incantaţii, fel de fel de ritualuri etc. O personalitate de acest tip va caută să-şi ateste nefericirea, neîmplinirea, prin a vedea şi căuta doar necazul peste tot. Deşi există şi realizări şi lucruri bune în viata ei, va vedea doar părţile rele, negative, şi le va lega de diverse lucruri, mai mult sau mai puţin normale.

Există posibilităţi de abordare a unor astfel de probleme, de la educaţie, informare până la psihoterapie.