Am trăit s-o vedem si pe asta: MANELE-FITNESS, noua disciplină care face furori în Italia. Intră să vezi italiencele dansând pe Florin Salam | FOTO & VIDEO
- Georgeta Petrovici
- 20 august 2012, 11:36
Italiencele plătesc zeci de euro lunar ca să facă sport cu manelele urlându-le la maxim în boxe. Ele fac mişcare unduindu-se pe melodiile lui Guţă, Florin Salam sau Adi Minune. Ceea ce practică ele se numeşte manele-fitness şi este cea mai nouă disciplină sportivă din lume, recunoscută de câteva luni de Federaţia Italiană de Sport.
Nu e vorba de românce plecate la muncă în Italia şi pe care le-a lovit dorul de casă. Inventat, ce-i drept, de o româncă, manele- fitness a devenit sport de masă printre femeile native în Cizmă care, chiar dacă nu înţeleg versurile improvizate se înghesuie să dea din fund cu braţele în aer în ritmul sacadat impus de Guţă, Puştiu sau Minune. Explicaţia apetenţei italeincelor pentru manele-fitness o dă chiar cea care a inventat noul sport. "În mai puţin de o lună apar rezultatele. Nu e vorba de un dans pur şi simplu, noi am gândit special exerciţii care lucreză toate grupele de muşchi", spune Elena-Mihaela Vlad.
Fizicul se tonifiază mai bine pe manele
Timişoreanca Elena-Mihaela Vlad are 38 de ani şi de 15 ani trăieşte în Italia. A ajuns aici fără niciun ban, în ideea că va face carieră în muzică, după ce toată copilăria a cântat şi a câştigat concursuri. Nu a făcut carieră în faţa microfonului, însă a devenit instructor şi master trainer de fitness şi pilates şi, mai nou, celebră ca trend-setter în materie de întreţinere corporală, după ce, împreună cu instructorul ei, a lansat manele-fitness. Gianluca Mariani, preşedintele Federaţiei Italiene de Karate Shidokan, i-a fost instructor în sala de fitness. Tot el i-a văzut potenţialul şi deschis ochii: putea mai mult. În 2005, povesteşte Elena, Mariani şi ea s-au gândit că ar fi o idee ca lumea să exerseze pe muzică manele. Un fel de replica la zumba latină. De ce nu ar avea românii fitness-ul pe manele. "S-a apelat la un DJ care să aranjeze muzica, iar noi am început să pregătim mişcările. Paşii au fost studiaţi în aşa fel încât ceea ce a ieşit nu este doar un dans, ci sunt o sumedenie de contracţii, fizicul are rezultate imediat şi se tonifiază bine muşchii", spune timişoreanca.
Noua disciplină sportivă a fost oficial omologată
Primele cursuri au început în 2005, însă anul acesta s-a creat o adevprată isterie. Asta după ce, tot anul acesta, în primăvară, noua disciplină sportive a fost omologată. Un "boom" după cum spune timişoreanca. Apoi noul sport a fost przentat la un festival de wellness, în Rimini. Imediat românca a avut cereri să pregătească instructori din mai multe oraşe italiene, astfel că acum manele-fitness se practică deja în zeci de oraşe. "Clasa de manele-fitness amestecă ritmurile latine cu aerobicul şi gimnastica funcţională. Cursul este un dans ţigănesc-latin realizat de gimansta româncă Elena Mihaela Vlad", se arată pe pagina oficială a Centrului Naţional pentru Educaţie în Sport din Rimini.
Vijelie, Salam, Guţă, în prim plan
Elena-Miahela Vlad predă în Toscana, zilnic, unor grupe de 25 - 30 de femei. "Peste 80 la sută din ele sunt italience. În rest, alte naţii, o româncă - două, argentinience etc.", mai spune instructorul. Femeia explică faptul că s-au ales în mod special manele pozitive, vesele, cu ritm mai alert, iar repertoroiul este vast. "Avem un repertoriu larg, cu piese de Vijelie, Salam, Guţă, alţi manesliţşti. Manelele le luăm de pe internet, DJ-ul le adaptează şi le combină pentru programul de o oră de fitness. I-am anunţat şi pe maneliştii noştri de ceea ce facem, şi chiar dacă nu au răspuns, cred că se bucură", a mai declarat instrctoarea.
În curând am putea avea aşa ceva şi în România
Italiencele care doresc să îşi păstreze silueta apreciează acest stil. Aşa se face că ele dau 50 de euro pe lună, pentru a arde manelist caloriile. În aceşti bani au parte de 2 sau 3 şedinţe săptămnale de manele, sunb instrctajul timişorencei. Odată ce manele-fitness a fost devenit un sport recunoscut de Federaţia Italiană de Sport, iar participanţii persevenerenţi la aceste cursuri pot obţine un brevet recunoscut la nivel mondial. Elena-MIhaela Vlad este instructor de nivel trei (master) de pilates, shidokan (doi dan), fitness (aerobic), acelaşi nivel avându-l şi pentru calitatea de instructor de sală. Visul ei este să aducă sportul pe care l-a inventat în ţara ei adoptivă şi acasă, în România, de aceea aşteaptă ca orice doritor să înveţe tehnicile acestei discipline sportive să o contacteze pe pagina de Facebook sau pe adresa de e-mail marianigym@shidokan.it. <iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/Mh5P3s5QLUg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="480" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/rUHLDwJ52ig" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>