EXCLUSIV. Un altfel de Dinamo-Barcelona. Foste glorii ale fotbalului, exilate în peluză

EXCLUSIV. Un altfel de Dinamo-Barcelona. Foste glorii ale fotbalului, exilate în peluză

Meciul-eveniment dintre echipele de fotbal Dinamo Bucureşti şi FC Barcelona a fost umbrit de un gest care a nemulţumit fostele glorii ale "câinilor roşii". Jucători emblematici precum Ionel Augustin, Dorin Mateuţ, Dumitru Ivan ori Ion Pârcălab au fost "exilaţi", departe de oficiali, la una dintre peluzele de pe Arena Naţională.

"Dacă ştiam ce loc mi-au dat, nici nu veneam" au fost primele cuvinte ale lui Dorin Mateuţ, atunci când a păşit, în seara marelui meci cu Barcelona, în dreptul sectorului în care primise biletul din partea conducerii clubului Dinamo. Rând pe rând, alături de el, în Peluza C şi-au făcut apariţia personaje care au scris istorie pentru Dinamo. Printre ei, Ionel Augustin, Marin Dragnea, Florentin Petre, Dumitru Ivan, Ion Nunweiller…Ultimii doi au făcut parte din marea echipă a dinamoviştilor care, în 1963, juca cu Real Madrid, eterna rivală a Barcelonei, şi umplea la refuz fostul stadion "23 August". Au fost atunci 90.000 de spectatori care le scandau numele. Acum, abia dacă îi mai recunoştea cineva.

"Loja" de pe rândul 17

Foştii internaţionali dinamovişti au primit bilete în Sectorul 314, rândul 17, undeva în spatele porţii la care s-a apărat, în prima repriză, echipa catalană. Dezamăgiţi de locurile rezervate, unii dintre ei au refuzat să le ocupe. Printre aceştia s-a numărat Dumitru Ivan, fostul fundaş al "câinilor" şi al echipei naţionale, care a preferat să rămână în picioare. Vârstnicul dinamovist a privit, sprijinit de bara de pe aleea dintre scaune, jucătorii celor două echipe care s-au înfruntat în acelaşi loc în care el dădea piept, în urmă cu 48 de ani, cu granzii Realului din Madrid. "Dacă ştiam, nu veneam. Cum ajung eu tocmai acolo", spunea bătrânul dinamovist arătând spre locul care îi fusese rezervat. Mai "tânărul" Ionel Augustin a izbucnit în râs când a văzut unde a ajuns. "Oneaţă" era roşu la faţă şi s-a învârtit, preţ de câteva minute, în dreptul intrării de la primul etaj. "Cum trebuie să joace Dinamo împotriva Barcelonei?", îl întrebăm. "Cum a făcut Dinamo tot timpul. Pe forţă, pe atac", a venit răspunsul. Ajuns şi el acolo, Florentin Petre se uita nedumerit în stânga şi în dreapta căutându-şi locul. În cele din urmă, majoritatea jucătorilor emblematici ai lui Dinamo 64 - câştigătoarea primului event din istoria clubului - şi Dinamo 84 - semifinalista Cupei Campionilor Europeni - s-au aşezat pe locurile primite.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Broscoiul de Badea şi-a bătut joc de noi"

Dorin Mateuţ a fost cel mai vehement în a-i critica pe cei responsabili cu împărţirea biletelor pentru fostele glorii dinamoviste. "Chiar nu se găseau locuri acolo?", spunea fostul mijlocaş al echipei naţionale arătând spre zona unde se află locurile rezervate oficialilor şi invitaţilor. "Uitaţi-vă la Ivan, fosta glorie dinamovistă, la Pârcălab. Mie mi-a cântat imnul de 56 de ori. Chiar nu meritam un loc acolo?", spunea, revoltat, Mateuţ. "Numai broscoiul ăla e de vină. Şi-a bătut joc de noi broscoiul de Badea. Nicolae Badea (acţionarul şi preşedintele FC Dinamo n.r.) căci el a dat biletele", a mai adăugat fostul mijlocaş dinamovist. El a zăbovit lângă Dumitru Ivan până ce au intrat echipele pe teren. Cu greu s-a urnit spre scări pentru a urca cele 17 trepte care îl duceau alături de foştii săi coechipieri. Pierduţi printre spectatorii Peluzei C, oamenii care au făcut cinste clubului Dinamo au privit tăcuţi meciul de la care sperau să fie o sărbătoare şi pentru ei. Bătrânul Ivan nu a rezistat, însă, decât vreo 40 de minute. A părăsit Arena Naţională dezamăgit: "Am plecat. Ce să văd? N-am ce să văd!".