Infractorii de după gratii mănâncă mult mai bine ca săracii la cantina de ajutor social
- Sergiu Rusu
- 17 octombrie 2012, 16:40
Deţinuţii mănâncă frigănele gratinate şi iahnie cu carne de purcel. Săracii, la cantina de ajutor social, o pâine şi o pungă de lapte pentru cină.
În municipiul Suceava, cei aproape 400 de asistaţi sociali ai primăriei din localitate au o alocaţie zilnică de hrană de doar 7 lei. De cealaltă parte, infractorii închişi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava mănâncă de aproximativ 11 lei şi primesc masa direct de la restaurant. Marţi, de exemplu, la cantina de ajutor social din Suceava asistaţii au primit o masă caldă, constând în două polonice de supă de roşii şi câteva linguri de pilaf cu costiţă şi un castravete murat. Pentru cină, au primit o franzelă şi o pungă de lapte.
De altfel, la cantina de ajutor social, de vineri până luni, se dă hrană rece, iar de luni până joi, inclusiv, câte o masă caldă şi un pachet pentru seară. Lidia Moroşan e bucătărească la cantina de ajutor social şi mărturiseşte că se descurcă să facă mâncare zi de zi cu alocaţia de doar 7 lei pe fiecare asistat. "Câteodată le mai dăm şi desert o napolitană sau o "Eugenie", spune bucătăreasa. La arest, masa vine de la restaurant Tot marţi, în celulele de la subsolul poliţiei din Suceava, cei 44 de deţinuţi care se aflau în acea zi încarceraţi, au avut parte de un meniu mai copios decât al multora dintre cei aflaţi în libertate:
Mic dejun - ceai, zahăr, pâine, biscuiţi, marmeladă, brânză. Prânz - ciorbă de legume şi paste, iahnie de fasole cu carne de purcel, pâine, apă, fructe. Cină -mâncare de cartofi cu salam şi slănină, pâine, apă. Cu o zi înainte, au fost serviţi la micul dejun cu ceai, zahăr, pâine, biscuiţi, marmeladă, margarină, la prânz cu ciorbă de legume, mâncare de cartofi cu salam, pâine, apă, iar la cină, printre gratii, le-au fost date frigănele gratinate, pâine şi apă. IPJ Suceava are încheiat un contract cu un restaurant din Suceava, care livrează zilnic masa deţinuţilor din arest. De multe ori, persoanele încarcerate primesc chiar mâncarea pe care clienţii localului respectiv o servesc la "Meniul Zilei" -oferta de prânz (cu trei feluri) la un preţ atrăgător.
La puşcărie, masa unor deţinuţi trece de 4000 de calorii pe zi Nici la puşcărie nu se trăieşte rău din acest punct de vedere. Cei aproape 1250 de deţinuţi de la Botoşani au parte de meniuri diverse de la popota unităţii de detenţie, după ce o vreme mâncarea le-a fost adusă de o firmă de catering din Rădăuţi. Iată ce au servit deţinuţii de la Botoşani luni şi marţi. Luni, 6 august: Mic dejun: ceai, biscuiţi, preparat Prânz: ciorbă ţarănească si fasole bătută, cu jumări Cina: Ghiveci de legume
Marţi, 7 august: Mic dejun: ceai, biscuiţi, brânză, margarină Prânz: ciorbă de fasole, mâncărică de varză Cina: Tocană de legume
"Detinuţii care nu muncesc au prevăzuta o normă calorică de 2855 calorii/zi, cei care sunt implicaţi in activităţi productive au prevăzută suplimentarea de calorii, în funcţie de tipul de muncă prestată, ajungând pană la 4020 calorii/zi", a precizat inspectorului Adrian Docea, din cadrul Penitenciarului Botoşani.