CCR nu a cerut mini-recensământ. Ponta o ţine pe-a lui
- Carmen Vintil ă
- 6 august 2012, 23:18
Deşi Curtea Constituţională nu a cerut Guvernului să actualizeze listele electorale, premierul nu se lasă înduplecat.
Curtea Constituţională a limpezit, ieri, nebuloasa pe tema listelor electorale. Judecătorii Curţii au trims Guvernului o nouă adresă din care reiese clar că nu a cerut organizarea unui recensământ, respectiv actualizarea listelor, ci listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul. "Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media şi în conferinţa de presă a Guvernului, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate de Curte, vă aducem la cunoştinţă faptul că, prin adresa nr. 5305 din 3 august 2012, plenul CC a solicitat Guvernului listele electorale permanente, actualizate conform dispoziţiilor art 17. alin (2) din legea 3/2000 privind organizarea referendumului, liste în baza cărorara s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012", se arată în comunicatul Curţii. "Curtea le-a tăiat această efervescenţă creatoare useliştilor şi le-a spus foarte clar: nu faceţi niciun mini-recensământ, luaţi în considerare listele actualizate după care s-a votat la referendum", a venit reacţia PDL, prin vocea preşedintelui Vasile Blaga.
Totodată, Curtea a închis şi subiectul privind cetăţenii români din străinătate. În motivarea respingerii unei contestaţii USL, CCR precizează că, deşi cetăţenii români care nu au domiciliul în ţară, "nu sunt înscrişi în listele electorale permanente", ei sunt luaţi în calcul la stabilirea cvorumului de participare la referendum". Manoloiu, prima victimă În plin scandal pe tema referendumului, şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus sub acuzare. El este acuzat că ar fi raportat date nereale privind numărul exacat de alegători cu drept de vot. Pe 1 august, Ministerul de Interne a trimis CCR documentul prin care specifica numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi pe listele electorale, 18.292.514 de persoane, semnat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor. În ziua următoare, aceeaşi instituţie a trimis un nou comunicat potrivit căruia listele electorale ar putea fi greşite, lucru care a dus la amânarea deciziei CCR în cazul referendumului. De altfel, ministrul Ioan Rus a demisionat, potrivit unor surse oficiale, tocmai pentru că Manoliu a trimis hârtia, în urma presiunilor exercitate de preşedintele interimar Crin Antonescu, fără ca el să ştie. Premierul a declarat că PSD va continua actualizarea listelor electorale, în ciuda deciziei CCR. Citiţi şi:
- Băsescu: "Atât premierul Ponta, cât şi ministrul Rus, s-au aşezat într-un ridicol greu de comparat. Actualizarea listelor nu se face cu 'nea Vasile"
- MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vrea Ioan Rus să-i numere pe români: "Mă, Popescu Vasile există?"
- INCREDIBIL. Tromboanele primarilor stahanovişti, care au dublat producţia de voturi
- Ioan Rus: Listele electorale vor fi organizate printr-un mini recensământ, până pe 24 august
- Decizia CCR poate arunca în aer alegerile locale