Artă la frontiera artelor: pictură pe butoaie | GALERIE FOTO
- Georgeta Petrovici
- 6 august 2012, 15:25
Barrique Art - expoziţia butoaielor de artă la Budapesta
Cei mai apreciaţi artişti ai momentului au lăsat pânzele deoparte şi s-au apucat de butoaie. Le-au pictat, decorat, colrat până ce au făcut din ele obiecte fabuloase de artă. Un număr de 22 de butoaie din lemn de stejar în care în mod normal ar fi stat nişte vin cât să prindă iz bun de lemn, la barriqat, au fost transformate de către cei mai buni artişti români ai momentului în lucrări de artă.
Colorate şi decorate, butoaiele pictate vor fi expuse, de marţi, la Budapesta, deschiznd expoziţia itinerantă Barrique Art: De Gustibus. Aceasta este organizată de către Institutul Cultural Român din Budapesta, în parteneriat cu Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice şi Enoteca de Savoya prin Fundaţia Herczeg din Timişoara. Marţi, 14 dintre butoaiele fabulous transformate de artişti vor fi arătate printre vinuri scumpe, la sediul ICR Budapesta. Miercuri, alte 8 butoaie-obiect şi lucrări de artă vor fi expuse la Muzeul Comerţului şi al Industriei Turistice din capitala maghiară.
Celor 22 de butoaie folosite zeci de ani pentru stocarea vinurilor, artişii le-au dat o viaţi inedită Expoziţia face apel la spiritul Timişoarei, spun organizatorii. La pachet cu arta dusă la cel mai înalt nivel, vizitatorii vor fi întâmpinaţi cu cel mai bun vin, românesc şi maghiar. "Proiectul Arta la frontieră, frontiera artelor a apărut în clipa în care, împreună cu Andrei Herczeg, am plănuit să itinerăm expoziţia. Pentru mine, ca director al Muzeului de Artă, BarriqueArt a însemnat un succes de public aparte, dublat de o reacţie entuziastă venită din partea mai multor personalităţi care nu aparţin lumii artei. Era, de fapt, şi miza expoziţiei, fiindcă un asemenea demers aşeza laolaltă două universuri cu foarte multe lucruri în comun: universul plastic şi universul oenologic, lumea artei şi lumea vinului", declara prof. Marcel Tolcea, directorul Muzeului de Arta Timişoara.
Cele 22 de instalaţii de butoaie, au folosite cu zeci de ani în urmă pentru stocarea vinurilor. Acum butoaiele sunt refolosite de artişti care le-au dat o viaţă nouă şi inedită. Proiectul a fost iniţiat de Andrei Herczeg şi de soţia sa, Delia, proprietarii Enotecii de Savoya şi ai Fundaţiei Herczeg din Timişoara (http://www.enotecadesavoya.ro). Iubind deopotrivă arta şi vinul, soţii Herczeg s-au hotărât să trimită unui grup select de artişti din România şi de peste hotare cele 22 de butoaie de stejar pentru a fi transformate în obiecte de artă. În paralel, alţi artişti au creat special opere de artă plastică - pictură, desen, grafică - pentru a fi expuse în expoziţia butoaielor. Printre expozanţi se numără artişti ca Romul Nuţiu, Maxim Dumitras, Gheorghe Zărnescu, Aurel Vlad, Ştefan Pelmus, Levente Csatlos, Iosif Tasi, Călin Beloescu, Adriana Lucaciu, Daniela Constantin, Tila Vica Adorian, Suzana Fîntînariu, Doina Mihăilescu, Constantin Răducan, Sorin Nicodim, Ioan Nemţoi, Liviu Suhar şi alţii. Li s-au alăturat şi 6 artişti din străinătate: Nedim Hadziahmetovic Maffa din Serbia, Varol Topac şi Sema Topac din Turcia, Gopal Dagnogo din Franţa, Beata Rostas din Ungaria şi Carole Turner din SUA. Expoziţia va fi deschisă până în 14 septembrie, după care va fi itinerată la Filiala din Seghedin a ICR Budapesta unde va fi vernisată în cooperare cu Institutul Francez şi cu Institutul Italian, o bună ocazie de a degusta vinuri româneşti, franţuzeşti şi italiene.