Paranoia lui Crin Antonescu. VEZI ce pericole interne şi externe invocă preşedintele interimar

Paranoia lui Crin Antonescu. VEZI ce pericole interne şi externe invocă preşedintele interimar

Preşedintele interimar Crin Antonescu a susţinut că imaginea României a fost distrusă în două săptămâni printr-o acţiune organizată, coordonată şi finanţată de SIE. Mai mult, Antonescu a spus că, dacă suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul pentru demiterea acestuia nu ar fi avut loc, România ar fi riscat ca în toamnă să aibă violenţe sociale, mai mari decât cele de la începutul anului.

"Să vedem ce se poate face pentru relaţiile şi imaginea afectate ale acestei ţări, pentru că ele au un rol sau îl pot avea. Să vedem ce se întâmplă - că mă întrebaţi de un anumit serviciu (SIE, n.r.) - trebuie să înţelegem totuşi mecanismul prin care imaginea unei ţări a fost distrusă în două săptămâni într-o acţiune evident organizată, coordonată, finanţată. Trebuie să vedem totuşi cine a făcut asta, pentru că este ceva ce afectează ţara, toată ţara", a spus Crin Antonescu, la Antena3.

"Cum se poate ca imaginea unei ţări să fie atât de vulnerabilă încât în două săptămâni, pe toate continentele, pe toate marile jurnale ale lumii, aproape toate marile jurnale care se ocupă de politică,şi în multe cancelarii, să izbucnească aşa ceva?", s-a întrebat Antonescu. Şi asta nu a fost tot. Preşedintele interimar a mai spus că, dacă suspendarea lui Traian Băsescu şi referendumul pentru demiterea acestuia nu ar fi avut loc, România ar fi riscat ca în toamnă să aibă violenţe sociale, mai mari decât cele de la începutul anului. Preşedintele interimar nu şi-a sprijinit însă acuzaţiile pe nicio dovadă, pe niciun raport al vreunei instituţii. Imaginea României nu a fost distrusă de SIE ci de abuzurile USL la adresa statului de drept, aşa cum o confirmă şi valul de critici fără precedent la adresa actualului guvern. Oficialii europeni şi nu numai, inclusiv Departamentul american de Stat şi ambasada americană la Bucureşti, au avut reacţii vizavi de referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Ambasada SUA a subliniat că, după anunţarea rezultatului final al referendumului din 29 iulie de către BEC, Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie cu privire la acesta "bazată pe principii, fără niciun amestec din afară". JOSEPH DAUL: SUNT ULUIT

La rândul său, liderul grupului Partidului Popularilor Europeni (PPE) Joseph Daul a declarat că a luat act de decizia Curţii privind referendumul, aşteaptă concluziile dar este uimit de susţinerile USL în legătură cu numărul alegătorilor de pe liste.  "Sunt uimit de ceea ce suţine USL. Mă întreb cum este posibil ca într-un stat membru al UE un minister să publice cu câteva săptămâni înainte de referendum documentul oficial care arată numărul de alegători, în această săptămână să reafirme aceleaşi date, dar ieri să arate că nu poate susţine numărul de oameni de pe listele electorale permanente? Cum este posibil să fie confirmate alegerile din iunie (locale) şi doar o lună mai târziu electoratul de pe liste să nu mai fie valid? Pentru mine, acest guvern arată încă odată că este gata să schimbe orice: legi, liste, reguli care nu servesc interesului partidelor lor", a spus Daul.

De asemenea, vice-preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, a anunţat că va comenta tema referendumului organizat în România după ce se va pronunţa Curtea Constituţională.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat, la începutul lunii iulie, că statul de drept a fost încălcat "în mod inacceptabil" în România în timpul luptei pentru putere dintre liderii ţării. "Explicaţiile preşedintelui Băsescu confirmă îngrijorările guvernului german. Cancelarul consideră inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept" , se arăta în comunicatul lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Mai mult, pentru a se asigura că principiile democratice sunt respectate în România, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis premierului o scrisoare în care îi cere acestuia să îndeplinească 11 obiective pentru consolidarea statului de drept. "Vom urmări îndeaproape aplicarea practică a acestor angajamente", a avertizat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Grey.

CITIŢI ŞI:

  • MINI - RECENSĂMÂNT INSTANT. Cum vor fi număraţi românii: "Mă, Popescu Vasile există?"
  • PDL a reclamat fraude la referendum din Alba până la malul mării
  • Lovitura de stat marca USL continuă. CCR şi-a dovedit impotenţa constituţională
  • Iulian Fota: Nu-l vor lăsa pe Băsescu să se întoarcă la Cotroceni, indiferent ce se va întâmpla
  • Traian Băsescu îi avertizează pe primari să nu fie infractori | VIDEO
  • Şedinţa CCR privind referendumul, decalată pe 31 august
  • Ce scrie Geoană în "The New York Times": "Toţi politicienii să vină cu un plan nou care să răspundă palmei pe care românii le-au dat-o la referendum"

Ne puteți urmări și pe Google News