Unde ne putem muta banii dacă pică economia

Unde ne putem muta banii dacă pică economia

Există o mare varietate de destinaţii sigure pentru economiile personale, din Suedia până în Australia

Fragilitatea economiei locale şi căderea leului pot ridica o întrebare nouă pentru români: în ce ţări mai sigure ne putem ţine banii? Evident, aceia care încă mai au bani. Nici nu am fi primii. Grecii, irlandezii şi portughezii s-au pus de mult la curent cu cele mai sigure destinaţii pentru economiile lor. Ţări ca Germania sau Franţa au o situaţie financiară solidă şi e greu de crezut că ar putea ajunge în colaps. Majoritatea băncilor mari acceptă şi clienţi nerezidenţi, însă este nevoie de prezenţa fizică a acestora. Actele necesare sunt, în general, o dovadă a identităţii (carte de identitate, carnet de conducere) şi o dovadă a domiciliului (facturi de utilităţi, extrase de conturi bancare).

Euro versus non-euro

Mai simplu poate fi la unele bănci britanice precum Barclays şi Lloyd's TSB, unde se pot deschide conturi şi prin internet. Copiile trimise către bancă trebuie să fie însă certificate la notariat. Lloyd's oferă conturi doar la filialele sale din paradisuri fiscale ca Gibraltar sau Insula Man, în timp ce Barclays oferă şi conturi în Londra. Un avantaj este că dobânzile nu se impozitează la sursă pentru nerezidenţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă variantă non-euro pentru mutarea economiilor o reprezintă ţările nordice. În Suedia sau Danemarca, condiţiile sunt asemănătoare celor din Germania şi Franţa, deşi ceva mai dure în unele cazuri. La SEB Bank, în Suedia, de exemplu, e nevoie în plus de o adeverinţă de la angajator şi de o dovadă de domiciliu care să aibă ştampila unei autorităţi publice.

Nu doar Europa e o soluţie pentru redirecţionarea banilor.

Chiar şi în Australia se pot deschide depozite bancare pentru nerezidenţi, inclusiv de către români. Condiţia de a fi prezent la bancă este peste  mână, ce-i drept, însă contulse poate deschide şi la sucursale din străinătate. Commonwealth Bank of Australia, de exemplu, are o sucursală "la doi paşi", în Malta. O soluţie poate fi chiar apelarea la filialele din România ale unor bănci vestice. În mod normal, verificarea identităţii nu poate fi făcută din România, însă pentru sume suficient de mari şi clienţi cu un istoric bun la acea bancă, e posibil să existe înţelegere.

Dobânzile sunt mult mai mici, dar asta tocmai pentru că soliditatea sistemului financiar atrage deponenţii

Elveţia e un tărâm interzis

Nu peste tot se pot deschide, totuşi, conturi bancare dacă eşti român. Elveţia, Mecca celor care vor să îşi ţină banii departe de turbulenţele financiare sau de ochii indiscreţi ai conaţionalilor, are porţile închise pentru 99% dintre noi. Băncile mari nu lucrează decât cu clienţi individuali din anumite ţări, iar cele mai mici, de nişă, nu acceptă decât conturi cu valori ridicate.

SUA e un alt loc unde se ajunge foarte greu. Nu numai că distanţa e mare, dar legile apărute după septembrie 2001 au făcut aproape imposibilă deschiderea de conturi pentru străinii care nu au nicio treabă în America. Chiar şi acolo unde se pot deschide conturi, există şi minusuri: rata mică a dobânzii, costurile mari de administrare a contului şi faptul că unele operaţiuni bancare pot fi indisponibile sau greoaie. CITIŢI ŞI:

  • Semnalele de alarmă din economie
  • SCRISOARE de la MRU: "Să ne mobilizăm. Nu putem lăsa ţara şi economia pe mâna lor"
  • Mugur Isărescu: Europa nu se va calma. Detensionarea situaţiei politice interne ne-ar ajuta
  • Ţara arde, politicienii se ceartă. CELE MAI GRAVE efecte economice ale CRIZEI POLITICE