DOVEDIT ŞIINŢIFIC. De ce sunt femeile primele care se satură de sex
- Cristiana Mazilu
- 5 august 2012, 10:18
Femeile sunt primele care îşi pierd interesul fizic faţă de partener, arată un studiu recent care identifică şi câteva cauze posibile ale problemei, dar şi soluţii pentru stimularea poftei de sex.
Negarea faptului că ar exista o problemă în dormitor îndepărtează tot mai multe cupluri care refuză să accepte că dorinţa şi atracţia dintre ei nu mai este aceeaşi ca la început. Specaliştii spun însă că asta nu însemnă sfârşitul relaţiei, ci doar trecerea într-o altă etapă. Printre cauzele posibile ale problemei se numără vârsta, obişnuinţa şi chiar cariera. Studiile arată că dorinţa sexuală a femeilor evoluează invers proporţional cu relaţia. "În general, bărbaţii tind să renunţe, în timp, la tandreţe, la partea de preludiu, iar asta le îndepărtează pe femei. Femeia ajunge să vadă actul ca pe ceva pur fizic şi chiar neplăcut", explică psihologul Keren Rosner. Dorinţa sexuală este în legătură directă cu emoţiile femeilor care ajung să refuze să mai facă sex cu partenerul. Sexul cere creativitate şi tandreţe Orele lungi petrecute la birou şi problemele financiare sunt surse incontestabile de stres pentru cele mai multe dintre femei. Iar asta se răsfrânge direct asupra relaţiei de cuplu. Principalele preocupări ale femeilor sunt problemele de la muncă şi copiii. "Oboseala este un factor perturbator important care poate duce la eliminarea contactului fizic, pentru că necesită efort fizic, timp şi o anumită stare de spirit. Nu poţi intra în jocul erotic fără o anumită stare, care să ducă nu numai la consumarea actului în sine, ci şi la plăcere", mai spune specialistul în psihologie Keren Rosner.
O influenţă la fel de mare asupra vieţii de cuplu o are şi creativitatea din dormitor. Cu trecerea timpului, partenerii devin mai confortabili unul cu celalalt, iar asta poate duce la rutină. "E posibil ca actul sexual să nu mai fie de calitatea celui iniţial. Însă, dacă cei doi nu se străduiesc să facă nimic pentru a-l îmbunătăţi, apare monotonia şi chiar plictiseala. Îmbunătăţirea relaţiei trebuie să fie un scop, pe tot parcursul ei", mai spune psihologul.
Specialistul atrage atenţia asupra faptului că viaţa sexuală a unui cuplu conţine şi numeroase alte elemente secundare actului în sine, precum comportamentul provocator, jocurile erotice, crearea unui ambiet, dar şi grija pentru satisfacţia partenerului. Sex la orice vârstă Înaintarea în vârstă îşi spune şi ea cuvântul în materie de sex. După vârsta 30 de ani, nivelul de progesteron începe să cadă şi odată cu acesta scade şi pofta de sex la femei. "Odată cu înaintare în vârstă procupările sunt şi mai numeroase, ceea ce face ca după 40-50 de ani tot mai multe cupluri să reducă semnificativ numărul actelor sexuale sau chiar să îl elimine complet din viaţa de cuplu. Asta nu este deloc benefic. Viaţa sexulă poate fi prelungită foarte mult timp", conchide Keren Rosner.