Ponta n-a vrut să spună că ministrul britanic de Externe a venit la Bucureşti să-l urecheze

Ponta n-a vrut să spună că ministrul britanic de Externe a venit la Bucureşti să-l urecheze

Premierul Victor Ponta a vrut să ţină secret vizita-fulger pe care şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a făcut-o la Bucureşti, marţi, 17 iulie, pentru a atenţiona guvernul român că trebuie să respecte "Constituţia, instituţiile statului şi deciziile adoptate de instanţele judecătoreşti". Hague făcuse un turneu în Libia şi Iordania şi se îndrepta spre Lituania, dar, pentru a transmite personal acest mesaj, a făcut o scurtă escală pe Aeroportul Otopeni.

Premierul Victor Ponta tocmai se întorsese de la Chişinău şi, pentru că dorea să nu facă publică discuţia neplăcută cu şeful diplomaţiei britanice, s-a prefăcut că părăseşte Aeroportul Otopeni, dar s-a întors la salonul oficial după zece minute, după ce ziariştii care-l însoţiseră în vizita din Republica Moldova părăsiseră clădirea. Fotografiile difuzate de guvern arată că întrevederea s-a desfăşurat într-o încăpere a salonului oficial de pe Otopeni. În plus, întâlnirea a fost anunţată presei iniţial de către ambasada britanică la Bucureşti, iar comunicatul executivului român a apărut o oră mai târziu. Britanicii, preocupaţi de instabilitatea economică Comunicatul părţii britanice, mult mai consistent de cât cel difuzat de Guvernul României, arată că William Hague "a subliniat necesitatea ca toţi actorii politici să respecte prevederile Constituţiei, instituţiile statului şi deciziile adoptate de instanţele judecătoreşti". În plus, ministrul britanic a spus că "având în vedere perioada de instabilitate economică prin care traversează Europa, este cu atât mai important ca întreaga clasă politică să demonstreze în mod clar că litera legii este respectată, să asigure stabilitatea politică şi să continue progresele în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare."

Berlinul, mai dur decât Londra Discuţia cu Hague vine la scurt timp după ce ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, a fost convocat de către Guvernul Germaniei. Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului de la Berlin, care redă o declaraţie a purtătorului de cuvânt Steffein Seibert, Guvernul Germaniei i-a transmis ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, pe care l-a convocat joi, că măsurile Guvernului Victor Ponta de limitare a competenţelor Curţii Constituţionale şi de amânare a publicării deciziilor acesteia pun în pericol grav principiul separării puterilor.

"Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, măsurile luate de guvernarea Ponta în zilele trecute cu privire la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, amânarea publicării deciziilor Curţii Constituţionale pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat. Ambasadorului Comănescu i s-au transmis aşteptările Guvernului german ca toate deciziile Curţii Constituţionale să fie publicate şi puse în practică cu promptitudine", se arată în comunicatul de presă publicat joi, 12 iulie, pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin cu privire la convocarea ambasadorului român.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Guvernul de la Berlin a considerat şi că ar trebui pusă în aplicare decizia CC din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, s-a evidenţiat în comunicatul care redă o declaraţie a lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.