Într-o ţară de lângă România, căpşunarii aduc mai mulţi bani decât investitorii străini
- Ana Bâtc ă
- 18 iulie 2012, 14:13
Remiterile cetăţenilor bulgari care lucrează în străinătate rudelor lor rămase în ţară au atins un nou record, în pofida crizei economice mondiale, conform datelor băncii centrale din Bulgaria, citate de Novinite.
Astfel, în luna mai, bulgarii care au un job permanent peste hotare au trimis în ţară 78,2 milioane de euro, cea mai mare sumă trimisă în ţară de când Banca Naţională din Bulgaria a început să monitorizeze acest indicator, în 2004.
Valoarea remiterilor emigranţilor bulgari în luna mai a depăşit-o cu mai bine de 40% pe cea a investiţiiilor străine directe care au intrat în Bulgaria în aceeaşi perioadă, cifrate la 46,5 milioane de euro.
Remiterile bulgarilor din străinătate au crescut de la un an la altul, de la 693,9 milioane de euro în 2008, la 759,6 milioane de euro în 2010 şi până la 774 milioane de euro în anul 2011.
Contrar tendinţei mondiale
Studiile arată că, în realitate, valoarea sumelor trimise acasă de lucrătorii bulgari din străinătate este cu 30-40% mai mare decât cifrele oficiale.
Tendinţa de creştere a remiterilor bulgarilor reprezintă o excepţie de la modelul global de scădere a numărului de persoane care pleacă să muncească în strănătate de la începutul crizei şi de scădere a valorii sumelor trimise acasă de aceştia.
Sumele provenite de la bulgarii plecaţi la muncă peste hotare sunt esenţiale pentru anumite sectoare ale economiei ţării vecine, cum ar fi retailul şi piaţa imobiliară. Experţii spun că majorarea lichidităţilor intrate în Bulgaria are un impact pozitiv asupra economiei ţării şi a creşterii consumului populaţiei.
50% din bulgarii plecaţi nu trimit bani în ţară
Potrivit Băncii Mondiale, Bulgaria are una dintre cele mai mari proporţii din populaţie care lucrează în afară, echivalentă cu 16% din populaţie, conform cifrelor oficiale. Cu toate acestea, se estimează că numărul real al acestora este cu mult mai mare. Cele mai mari comunităţi bulgăreşti de peste hotare sunt în Spania, Germania, Grecia, Italia, România şi Turcia.
Conform unui studiu realizat de Banca Naţională a Bulgariei la începutul acestui an, doar 50% dintre emigranţi le trimit bani rudelor rămase acasă. Ceilalţi spun că nu au posibilitatea să-şi susţină financiar familiile din Bulgaria, chiar dacă au un loc de muncă permanent.