Raport DUR pe Justiţie: Comisia Europeană critică presiunile Guvernului Ponta asupra Curţii Constituţionale

Raport DUR pe Justiţie: Comisia Europeană critică presiunile Guvernului Ponta asupra Curţii Constituţionale

După cinci ani de reforme în domeniul justiţiei, Comisia Europeană încă nu poate avea încredere deplină în România şi Bulgaria, se arată în drafturile rapoartelor pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit agenţiei bulgare Focus News, care citează cotidianul Trud.

UPDATE Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arată că raportul pe justiţie al Comisiei Europene privind România conţine atât elemente "clasice" cu referire la instituţiile care funcţionează şi sunt lăudate în fiecare an, precum DNA şi ANI, dar şi elemente noi, rezultate din activitatea politică a ultimelor luni de guvernare. "Este timpul ca politicienii să recunoască Justiţia ca putere în stat şi să-i acorde importanţa meritată. Acest lucru presupune trei lucruri esenţiale: stabilitate instituţională, respectarea autorităţilor magistraţilor şi executarea hotărârilor judecătoreşti şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să i se recunoască o importanţă majoră în cariera magistraţilor", a declarat pentru Evenimentul Zilei, Cristi Danileţ. El mai arată că raportul CE vine în continuarea liniilor trasate în ultima vreme de Consiliu. Comisia Europeană recomandă ca Guvernul şi instituţiile cheie din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei, printr-o serie de "paşi urgenţi", conform proiectului raportului CE privind MCV

Comisia face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.

  • să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale)
  • să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului)
  • să respecte condiţiile constituţionale de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe viitor
  • să asigure publicarea imediată a tuturor actelor în Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale
  • să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând deciziile justiţiei sau punând presiune pe instituţiile judiciare
  • să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate
  • să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bzate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări în domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii
  • nicio graţiere nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii
  • să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi în astfel de situaţii trebuie să demisioneze
  • să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel înalt.

În plus, Comisia Europeană ar putea adopta în acest an un nou raport MCV privind România care să analizeze dacă îngrijorările legate de respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei au primit răspuns adecvat, precum şi dacă este respectată separaţia puterilor în stat.

"Având în vedere incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în cadrul MCV privind România până la sfârşitul anului 2012. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită. Comisia va monitoriza progresele cu atenţie, prin intermediul unor misiuni regulate, dar şi printr-un dialog strâns cu autorităţile din România şi din statele membre", se arată în proiectul raportului.

Comisia Europeană recomandă României să elaboreze o politică de promovare a responsabilităţii şi integrităţii în sistemul judiciar, prin practici disciplinare convingătoare şi jurisprudenţă, cu repere clare pentru implementare, conform proiectului raportului CE privind MCV. În proiectul raportului, care urmează să fie dezbătut şi aprobat miercuri de Comisia Europeană, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV. Astfel, pentru responsabilitatea sistemului judiciar, Comisia invită România să ia următoarele măsuri: - să convină asupra unei politici între CSM şi Guvern pentru a promova responsabilitatea şi integritatea în cadrul sistemului judiciar prin practici disciplinare convingătoare şi jurisprudenţă, cu repere clare pentru implementare. - să folosească implementarea noilor legi pentru responsabilitatea disciplinară şi promovarea în cadrul Înaltei Curţi pentru a da un exemplu întregului sistem judiciar în ansamblu - să asigure o coordonare legală mai bună, instrumente disciplinare şi de management pentru a proteja reputaţia sistemului judiciar în cazurile grave de abateri, inclusiv deciziile cu privire la drepturile individuale, cum ar fi pensiile - să consolideze capacitatea şi performanţa Inspecţiei Judiciare pentru a supraveghea responsabilitatea juridică prin urmărirea cazurilor individuale şi pentru a promova eficienţa juridică şi consecvenţa şi buna practică prin revizuiri periodice ale practicii la toate nivelurile sistemului judiciar În rapoartele care vor fi publicate de Bruxelles în 18 iulie, România este criticată pentru nerespectarea principiului supremaţiei legii ori a separării puterilor în stat. Cât despre bulgari, ei sunt criticaţi pentru deficienţele din reformele judiciare şi din lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate. Comisia este îngrijorată de recentele presiuni făcute de membrii Guvernului României şi de politicieni cu greutate asupra CCR: acestea sunt intervenţiile inacceptabile împotriva unui sistem judiciar independ

Cu toate că există şi progrese în cazul ambelor ţări, problemele identificate fac necesară menţinerea MCV pentru România şi Bulgaria pe termen nedefinit, potrivit sursei citate.

Sofia este criticată pentru minimalizarea importanţei reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, în timp ce România este criticată pentru subminarea unor principii UE ca statul de drept şi separarea puterilor.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut atât pentru Sofia, cât şi pentru Bucureşti, pe o perioadă nedefinită. Raportul periodic al Comisiei Europene menit să evalueze progresul în reforma judiciară din România va "reflecta ultimele evenimente" de la Bucureşti, notează EUobserver, cu referire la criza politică de la Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News