Laptele este un aliment complet, deoarece conţine aproape toate componentele esenţiale şi este un element de bază într-o alimentaţie sănătoasă, spun specialiştii.
Laptele conţine apă (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidraţi, micro şi macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 şi B12).
"Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism", spune dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Potrivit acesteia, corpul unui adult conţine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat în oase de unde se reînnoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produşilor acizi rezultaţi din metabolism. "Zilnic se consumă 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentaţie. Nutriţioniştii au stabilit că o "porţie" de calciu "valorează" 300mg, în concluzie avem nevoie zilnic de trei porţii de calciu, adică aproape 1 gram", spune Mihaela Bilic,
La rândul său, dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO, Centrul de nutriţie Superfit, spune că "250 ml de lapte în fiecare zi reprezintă o sursă excelentă de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D şi alţi nutrienţi de bază. Un pahar de lapte îţi aduce în organism 30% din valoarea zilnică necesară de calciu, un mineral care ajută la construirea şi menţinerea structurii oaselor şi dinţilor şi care joacă un rol important în buna funcţionare a structurilor nervoase şi în contracţiile musculare. În plus, proteinele din lapte au o calitate superioară, ceea ce înseamnă că laptele conţine toţi aminoacizii esenţiali funcţionării normale a organismului".
Alături de legume, fructe, cereale, carne şi ouă, laptele este un element de bază în cadrul unei alimentaţii sănătoase deoarece, datorită nutrienţilor săi, contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate dacă este consumat în fiecare zi.
În opinia nutriţioniştilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de minim 250 de ml pe zi, adică mai mult decât dublul consumului zilnic actual în România.
Dintre beneficiile consumului de lapte:
- Ne asigură necesarul optim de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate (cel mai mare procent de absorbţie de aproximativ 40% comparativ cu celelalte alimente);
- Asigură un raport optim de calciu, fosfor şi proteine, atât de necesare pentru creşterea şi buna funcţionare a sistemului osos, implicit de prevenire a osteoporozei;
- Laptele reduce riscul de a face cancer colorectal (datorită componentelor sale şi anume calciul şi acidului linoleic conjugat) şi mamar; astfel, conform unui studiu, în cazul celor 45000 de bărbaţi din Suedia care au băut 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, riscul de îmbolnăvire a scăzut cu 35% comparativ cu cei care beau mai putin lapte; un alt studiu efectuat în Norvegia a arătat că femeile care au consumat lapte atât în copilărie, cât şi ulterior, au avut un risc mai scăzut de cancer mamar;
- Laptele reduce cu 15-20% riscul de a face o afecţiune coronariană (conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff şi coordonat de Prof. Peter Elwood);
- Ne hidratează şi hrăneşte în acelaşi timp, deoarece conţine 87% apă, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) şi lipide (3,5-4,5%), plus toate mineralele şi bacterii lactice care asigură buna funcţionare a organismului şi creşterea imunităţii.
Campanie pentru creşterea consumului de lapte Tetra Pak, lider în industria procesării şi ambalării alimentelor, a relansat campania "Da, lapte!" prin care sunt comunicate principalele beneficii ale consumului de lapte asupra sănătăţii fiecăruia dintre noi.
"Din păcate, în România ne-am pierdut obiceiul de a bea lapte în fiecare zi şi consumăm de aproximativ de două ori mai puţin decât în tările din Europa Occidentală, situându-ne printre ultimele trei ţări din Europa în privinţa consumului de lapte pe locuitor. Am relansat această campanie pentru a redescoperi beneficiile laptelui, dar şi noi modalităţi în care îl putem consuma, care pot deveni noi ocazii de răsfăţ", declară Cristina Dumitru, manager de comuniacre Tetra Pak Romania şi Moldova.