Barack Obama, la un pas să piardă alegerile prezidenţiale

Barack Obama, la un pas să piardă alegerile prezidenţiale

Aflat în plină campanie electorală, contracandidatul actualului preşedinte american Barack Obama se laudă că a adunat o sumă-record la ultimele strângeri de fonduri.

Susţinătorii lui Mitt Romney, candidatul republican la prezidenţiale din SUA, au reuşit, în luna iunie un record pentru anul 2012: 106,1 milioane de dolari. În paralel, tabăra lui Obama a reuşit strângă, cu numai patru luni înainte de alegeri, 71 de milioane de dolari. "Fondurile strânse în această lună reprezintă un semn, din partea alegătorilor, că ei îşi doresc o schimbare de direcţie la Washington", a declarat Spencer Zwick, responsabil de aspectul financiar al campaniei electorale a republicanului.

Replica din partea echipei lui Obama nu a întârziat să apară. "Da, am fost învinşi, şi nu cu puţin". Reprezentanţii lui Obama au mai precizat că cele 106 milioane de dolari strânse de Romney nu includ şi sumele obţinute prin "Super-PACs". "Dacă vom pierde acest scrutin va fi pentru că nu am recuperat întârzierile atunci când am avut ocazia", a declarat echipa lui Obama.

Situaţia este îngrijorătoare. Directorul general al comitetului de campanie al lui Obama, Ann Marie Habershaw, a precizat că pot "câştiga şi adunând mai puţini bani, dar trebuie ca diferenţa să fie mica (...) Nu este o glumă. Dacă nu vom putea reduce diferenţa, va fi mult mai dificil să câştigăm în noiembrie".

Ne puteți urmări și pe Google News

În sondajele electorale, însă, Barack Obama se situează în faţa contracandidatului său. Diferenţa nu este mare, de numai două procente, iar lupta se anunţă strânsă. Astfel, ultimul sondaj realizat de USA Today/Gallup îl plasează pe Obama în frunte, cu 47% din intenţiile de vot, faţă de 45% pentru Mitt Romney, printre alegătorii înscrişi în Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Virginia şi Wisconsin, considerate state-cheie la alegeri.