Nomenklatura USL, indiferentă la realizările lui Ponta la Bruxelles
- Mircea Marian
- 3 iulie 2012, 23:41
Aproape toţi liberalii şi PSD-iştii prezenţi în sală trimiteau mesaje pe mobile, se uitau în laptop sau stăteau de vorbă. Opoziţia a părăsit sala.
Primul-ministru Victor Ponta şi-a prezentat, marţi, în faţa unui parlament pustiu şi plictisit, rezultatele vizitei la Bruxelles, la summitul Consiliului European. În sala în care se ţin şedinţele în plen, se aflau cel mult 130 de deputaţi şi senatori din totalul de 469. În băncile ministeriale erau vreo 13-14 demnitari, printre cei absenţi fiind şi Leonard Orban, titularul portofoliului Afacerilor Europene. Opoziţia a părăsit sala în semn de protest faţă de refuzul majorităţii de a accepta vizitatori la balcon. Miniştri citeau pe sub băncuţă Discursul premierului a decurs într-o atmosferă de indiferenţă generală, 99% din parlamentarii şi demnitarii puterii fiind preocupaţi de orice altceva decât să afle ce spune Ponta că s-ar fi petrecut la ultimul summit al Consiliului European. Majoritatea miniştrilor citeau sau trimiteau mesaje de pe telefoanele mobile ascunse sub banca ministerială. Vicepremierul Florin Georgescu şi ministrul de Interne, Ioan Rus, transformaseră fotoliile în şezlonguri, stăteau tolăniţi ca la plajă şi-şi alungau plictiseala stând la o bârfă. Singurul demnitar care stătea cuminte şi nu avea alte preocupări în timp ce şeful guvernului se străduia să explice ce a căutat la Bruxelles, era ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, însă şi acesta părea cu totul absent de la ceea ce se petrecea în sală. Între parlamentari practic nu era nimeni care să nu aibă un laptop, un mobil sau un iPad cu ajutorul căruia să-şi alunge plictiseala.
Crin Antonescu era printre puţinii fără nici un gadget la îndemână, aşa că liderul PNL l-a bătut la cap pe colegul său de băncuţă, Varujan Vosganian, până când acesta şi-a închis laptopul şi a acceptat să stea la taclale cu liderul PNL. Neatenţia parlamentarilor era pe deplin justificată: în discursul său, Victor Ponta nu a făcut decât să reia exact ceea ce a spus vineri, la Bruxelles, la conferinţa de presă de după summit. Singura diferenţă faţă de mesajul adresat jurnaliştilor, a fost că acum Ponta a declarat clar că "respectă" deciziile Curţii Constituţionale şi a insistat că este pentru prima oară când Parlamentul este informat în legătură cu cele decise la Consiliul European. Fără public la discursul lui Ponta Deşi articolul 68 din Constituţia României prevede că şedinţele legislativului sunt publice, majoritatea USL a votat ca un grup de cetăţeni care doreau să asiste la discursul premierului să nu fie primit în planul Parlamentului. Premierul Ponta, deşi avea dreptul să voteze în calitate de parlamentar, s-a prefăcut că uită să ridice mâna. În consecinţă, PDL a plecat din sală, la prezidiu rămânând totuşi Roberta Anastase şi Vasile Blaga. Acesta din urmă a avut şi un discurs pe marginea raportului prezentat de Ponta. Totuşi, în timp ce Blaga vorbea, din zona USL s-au auzit obişnuitele huiduieli şi o insultă: "Băi ţărane!".
Cei din PDL au lăsat, pe timpul absenţei din plen, pe băncuţe, mici pancarte: "Salvaţi ICR" sau "Plagiat=Furat". Roberta Anastase şi Vasile Blaga au rămas la prezidiu după ce PDL a părăsit sala Citiţi şi:
- Câte legi a încălcat USL
- SESIUNE EXTRAORDINARĂ. Blaga, către Ponta: Ne-aţi spus că aţi fost la Bruxelles, nu că aţi încălcat Constituţia
- Ambasadorul SUA avertizează asupra ameninţării instituţiilor democratice: "Va fi o zi neagră în istoria României"
- Comisarul european pe Justiţie, Viviane Reding, despre situaţia politică din România: "Sunt profund îngrijorată"
- A 7-a MINERIADĂ. Ziua când a murit Statul. Iliescu a câştigat încă o dată