DOSARUL HIDRO: Nedeclararea stării de insolvenţă până acum este infracţiune, caz de bancrută simplă

DOSARUL HIDRO: Nedeclararea stării de insolvenţă până acum este infracţiune, caz de bancrută simplă

Decizia intrării în insolvenţă a fost mai mult decât necesară, iar nedeclararea până acest an a stării de insolvenţă este un caz de bancrută simplă, a spus astăzi Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica în cadrul emisiunii După 20 de ani de la Pro TV.

- În circa 40 de zile va fi prezentat raportul privind ce a generat starea de insolvenţă a Hidroelectrica. Starea de insolvenţă s-a stabilit în urmă cu un an de zile, a mai spus Remus Borza.

- S-a raportat starea de insolvenţă la profit, ori aceasta se raportează la disponibilităţile băneşti. Datoriile erau de circa un miliard de euro.

- Toate societăţile cu capital de stat ar trebui să treacă prin insolvenţă. Cu Hidroelectrica se urmăreşte o reaşezare pe fundamente sănătoase a unei societăţi care se reprezinte şi pe viitor perla coroanei.

- Expunerea băncilor pe Hidro este de doar 378 milioane de euro. Băncile au făcut bani frumoşi cu Hidroelectrica şi creditele nu sunt toate scadente în 2012.

Remus Vulpescu - fost preşedinte al CA Hidroelectrica

-Nu am avut o consultare cu Victor Ponta când am luat decizia introducerii insolvenţei Hidroelectrica.

- Am informat ministrul de economie asupra stării companiei. Am încercat ca starea de insolvenţă să fie evitată pe cât posibil dar tot eu am semnalat că la Hidro există un potenţial mare de reorganizare şi nu există riscul ca societatea să intre în faliment.

Contractele cu băieţii deştepţi

- Majoritatea partenerilor comerciali ai Hidroelectrica au acceptat să participe la negocieri pe contracte.

- Deschiderea procedurii de insolvenţă nu a avut ca scop aceste contracte bilaterale, a spus Remus Vulpescu. Acestea erau oricum investigate de Comisia Europeană.

- În acest moment ne uităm cum să ajutăm Oltchim,a spus Remus Vulpescu. În 2006 şi prima parte a lui 2007 era a doua perlă a coroanei. La Oltchim nu e va declanşa procedura de insolvenţă ci de privatizare. Situaţia economică a Oltchim şi potenţialul companiei nu au nicio legătură cu Hidroelectrica.

- Potrivit calculelor Ziarului Financiar toate firmele care au căpuşat Hidroelectrica au înregistrat creşteri spectaculoase ale cifrei de afaceri. Pierderile Hidroelectrica au fost între 175 şi 275 de milioane de euro, pe an, pentru compania energetică, potrivit FMI.

- Am încercat fără succes să renegociem contractele cu băieţii deştepţi în mai şi să scădem termenul acestora, a spus Remus Vulpescu. Este posibil ca aceste contracte să fi fost încheiate fără niciun fel de decizie politică.

Viitorul Hidroelectrica

- Avem 125 de lei pe mWH oră cost de producere al energiei, cel mai mic de pe piaţă şi, probabil, 200 de lei pe mWh ar fi un preţ corect pentru traderii prin care sunt încheiate contractele bilaterale, a spus Remus Borza.

- Contractele bilaterale vor fi renegociate în iulie. Există posibilitatea de denunţare şi de a le cere sumele pierdute de companie pe patru ani în urmă.

- Nu doar contractele bilaterale au condus la pierderile companiei. Banalele contracte de bază. Plătim agentul cu 24 de lei pe oră când preţul mediu este de 7 lei, a spus Remus Borza. Există contracte de construcţii, de antrepriză, de consultanţă, de zeci de milioane de euro.

- Nu văd ce risc ar putea să existe la reoganizarea judiciară. Ne vom întâlni spre finalul anului şi vor raporta 800 de milioane de euro cifră de afaceri şi circa 100 de milioane de euro profit. Băncile nu au de ce să se teamă pentru că le vor fi plătite datoriile.

Ne puteți urmări și pe Google News