EDITORIALUL EVZ: USL poate găsi ceva mai bun decât plagiatorul Ponta. Sau nu?
- Mircea Marian
- 27 iunie 2012, 23:21
De când a apărut istoria presupusului său plagiat, Victor Ponta s-a angajat într- o bătălie personală pentru salvarea carierei sale politice.
A uitat de promisiunea de a anula hotărârea de guvern privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în maghiară la universitatea de medicină din Târgu Mureş, sperând că va obţine sprijinul reprezentantului UDMR în Curtea Constituţională. A călcat în picioare angajamentul de a depolitiza televizunea publică, pe care a cedato vicepreşedintelui PNL-Gorj. S-a folosit la modul cel mai murdar de drama personală a fostului său mentor Năstase, pentru a instiga publicul împotriva presupusului său adversar Băsescu. Sunt convins că, în aceste zile, Victor Ponta lucrează la planuri pentru a lichida independenţa DNA, a Parchetului General şi a Curţii Constituţionale. Doar un sfert din activitatea guvernului se concentrează pe chestiuni economice. Într-o şedinţă a executivului, 75% din timp se discută despre războiul politic, a spus chiar Ponta unor ziarişti străini. Decizia de a ignora Curtea Constituţională, de a schimba componenţa acestei instituţii, de a-l suspenda pe preşedinte şi de a acumula puterea absolută va face ca România să fie considerată mai nedemocratică decât Ungaria.
Şi toate acestea doar pentru că, în 2003, Ponta a vrut să-şi agaţe în piept titlul de doctor şi, nefiind în stare să scrie o lucrare originală, s-a apucat să copieze cu neruşinare. Între timp, în Europa au apărut vânătorii de plagiat, iar mai mulţi înalţi demnitari au demisionat după ce au fost prinşi că şi-au însuşit munca altora. Doar în Turcia avem cazul unui ministru care a îngroşat obrazul şi a rămas în funcţie.
Ştiu că, pe termen scurt, scandalul de plagiat nu a afectat substanţial electoratul USL. Dar ce se va întâmpla până la alegerile din noiembrie? Epurările politice de la ICR au iritat un public de dreapta, bine educat, care probabil se săturase de PDL, dar nu se aştepta ca USL să acţioneze atât de brutal. Intrarea în insolvenţă a Hidrolelectrica a trecut aproape neobservată, dar mediul economic a fost serios zdruncinat de această manevră dubioasă.
Nu cred că, până la alegerile parlamentare, PDL va reuşi să recupereze diferenţa imensă faţă de USL. Dar Ponta a început să fie o piatră de moară pentru alianţa care-l susţine. Şi chiar dacă USL va câştiga alegerile, cum va guverna cu un premier care are ştampila de plagiator? Sunt convins că, dincolo de unitatea din jurul premierului, la ora aceasta există în PSD grupuri care se gândesc la planul B. Aceste nuclee vor încerca să-l scoată pe Ponta din Palatul Victoria înainte ca acesta să-şi consolideze tot mai mult puterea şi înainte de a afecta şi mai mult electoratul USL.
Nu vreau să dau eu sfaturi politice sau etice celor din USL. Dar disperarea cu care actualul lider al PSD se luptă să se salveze îmi aminteşte de Hitler în ultimele sale zile, când susţinea că Germania nu trebuie, nu merită, să-i supravieţuiască. Chiar dacă PSD este, de facto, continuatorul fostului PCR, poate că totuşi, în 22 de ani, a dezvoltat mecanisme democratice care să-l protejeze de dictatura unui clan şi care să arate că încearcă să fie o formaţiune social-democrată modernă.