Băsescu, la summitul OCEMN: "Concepţia noastră privind integritatea teritorială nu se schimbă"

Băsescu, la summitul OCEMN: "Concepţia noastră privind integritatea teritorială nu se schimbă"

Presedintele Traian Basescu a vorbit, azi, la summit-ul Organizatiei pentru Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN), despre necesitatea de a reforma această organizatie, arătând că aici trebuie discutate chestiuni economice, nu despre conflictele îngheţate. Totuşi, el a insistat că România nu-şi modifică opinia privind integritatea teritorială a statelor. Băsescu a mai anunţat că studiul de fezabilitate pentru AGRI este aproape gata şi a spus că Nabucco trebuie finalizat chiar şi în "varianta scurtă". Şeful statului a spus că nu ar fi simţit, la această reuniune a OCEMN, ca România să fi fost afectată de problemele interne.

La briefingul lui Traian Băsescu au asistat si Andrei Marga, ministrul de Externe, şi consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu. Potrivit unor surse diplomatice, adoptarea unei declaraţii finale a summitului OCEMN era complet blocată la începutul lucrărilor, urmare a conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan. Traian Băsescu, sprijinit de premierul bulgar Boiko Borisov, a facut însă un tur al tuturor participanţilor şi i-a convins să deblocheze negocierile. CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU:

  • În intervenţia mea am arătat că nu ne modificăm opinia referitoare la integritatea teritorială a statelor. Dar aceasta nu este o problemă care ţine de OCEMN.
  • Am subliniat că s-au făcut puţine progrese din cauză de continuă discutare a conflictelor regionale. Am subliniat că trebuie să ne concentrăm pe crearea locurilor de muncă în special prin cooperare economică.
  • România a fost responsabilă de programul de mediu în interiorul sinergiei Mării Negre. Suntem interesaţi de Delta Dunării şi de o mare curată ecologizată. Singura ţară care a făcut progrese în implementarea programului este România.
  • Se pot realiza proiecte multilaterale în interiorul organizaţiei. Vreau să mulţumesc primului ministru Borisov care a susţinut la fel ca mine necesitatea de a face organizaţie economică. Să lăsăm pe cei care trebuie să rezolve problema conflictelor îngheţate să o facă. OCEMN se întinde până în Orientul Mijlociu, zone extrem de importante din punct de vedere economic. De aceea, apelul meu la restructurarea organizaţiei.
  • Programul de mediu, cea mai importantă contribuţie în interiorul sinergiei Mării Negre. Rdiscutăm deschiderea liniei de ferry boat Batumi-Constanţa. Şi azi am avut o contribuţie esenţială în realizarea unei declaraţii care să scoată organizaţa din punctul mort. Albania are o problemă cu Serbia, Armenia cu Azerbaidjan. Dacă nu punem aici armele jos, nu rezolvăm problemele.
  • Nu am simţit că problemele interne ar afecta relaţiile internaţionale.
  • Am discutat AGRI, stadiul studiului de fezabilitate. Nabucco, măcar varianta scurtă să se facă. Azerbaidjan să pună la dispoziţie gazele necesare.
  • "Solidaritatea membrilor NATO este indivizibilă", a declarat Traian Băsescu, răspunzân la o întrebare cu privire la incidentul Turcia-Siria.