România este RAIUL DOCTORATELOR. Batem toată Europa de Est, Germania şi Marea Britanie

România este RAIUL DOCTORATELOR. Batem toată Europa de Est, Germania şi Marea Britanie

N-avem nicio universitate în top 500 mondial, dar avem un număr dublu sau chiar triplu de doctori faţă de Ungaria, Bulgaria şi Polonia, raportat la 1 milion de locuitori. Aici e raiul doctoratelor, depăşind chiar şi ţări care dau an de an premianţi Nobel.

Datele Eurostat arată că în România se acordă 251 de titluri de doctor la 1 milion de locuitori (dacă estimăm populaţia totală la 19 milioane de locuitori). Cifra este mai mare decât media europeană - 200/1 milion de locuitori - şi mult mai mare decât a ţărilor din jur, conform site-ului businessday.ro. 

Astfel, în Polonia sunt 87 de titluri de doctor la 1 milion de locuitori, în Bulgaria -79, Ungaria - 127, iar în Cehia - 221. În schimb, toate aceste ţări se clasează în faţa României la testele PISA, iar Cehia, Ungaria şi Polonia au şi universităţi care se plasează în Top 500 mondial. România nu are nicio universitate în acest top. 

Eurostat relevă că în 2009 s-au acordat în România 4.764 titluri de doctor, o creştere substanţială faţă de 2006, 2007, 2008, când s-au acordat anual doar în jur de 3.000 de titluri doctorale. Tendinţa din 2009 s-a păstrat şi în 2010, când au devenit doctori aproape 5.000 de candidaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin aceste cifre, raportate la 1 milion de locuitori, România depăşeşte la numărul de doctori ţări ca Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia. Suntem practic pe acelaşi nivel cu SUA (222 de doctori/1 milion de locuitori), ţara care dă cei mai mulţi premianţi Nobel din lume. 

Aceste cifre confirmă numărul mare de doctori din România, pe fondul scandalurilor din ultima perioadă legate de uşurinţa cu care mai mulţi politicieni au obţinut acest titlu. Exemplul cel mai cunoscut este lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta, suspectată de plagiat. În teza prin care acesta a obţinut titlul de doctor s-au identificat 130 de pagini copiate din alte lucrări, fără ca pasajele preluate să aibă citate sursele.    ROMÂNIA: 251 doctori la 1 milion de locuitori POLONIA: 87 doctori BULGARIA: 79 doctori UNGARIA: 127 doctori CEHIA: 221 doctori