Bărbaţii care beau ceai, predispuşi la cancer de prostată

Bărbaţii care beau ceai, predispuşi la cancer de prostată

Un studiu a analizat nu mai puţin de 6.000 de bărbaţi trecuţi de vârsta de 37 de ani. Şi, chiar dacă studii anterioare arătau că ceaiul este benefic sănătăţii, ultima cercetare aruncă un semnal de alarmă în direcţia celor care fac exces.

Astfel, bărbaţii care consumă mult ceai negru sunt mult mai predispuşi la cancer de prostată. În pericol sunt cei care beau mai mult de şapte căni pe zi. În cazul acestora, riscul unui astfel de diagnostic este de 50%, comparativ cu cei care se limitează la doar trei căni.

Studiul a fost realizat, de-a lungul a 40 de ani, de o echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow.

Doctorul Kashif Shafique a vrut să studieze posibilele cauze ale cancerului la prostată, iar în 1970 a început sa analizeze şi influenţa teinei asupra organismului. Studiul a arătat că din rândul consumatorilor înrăiţi, 6,4% dintre aceştia au dezvoltat, în ultimii 37 de ani, cancer la prostată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profilul acestora indică un pasionat pentru un stil de viaţă sănătos, cu puţine excese alimentare şi vicii.

Dr Shafique a precizat că studiile anterioare nu au evidenţiat o legătură directă între consumul de ceai şi cancerul de prostată. Nu ştim, încă, dacă ceaiul în sine este cel vinovat, ori dacă consumatorii de ceai au un stil de viaţă mai sănătos, trăiesc mai mult şi ajung la vârsta la care un diagnostic de cancer de prostată este comun", a recunoscut coordonatorul studiului. Acesta a mai spus că bărbaţii care obişnuiesc să bea ceai consumă mai puţin alcool, sunt mai puţin expuşi riscului de a fi obezi, iar nivelul de colesterol este în limitele normale.

"Chiar şi cu aceste rezultate pozitive, studiul nostru a evidenţia, cu certitudine, că există un risc mai mare de a dezvolta cancer de prostată în rândul bărbaţilor care fac exces în consumul de ceai negru sau verde", a concluzionat doctorul Kashif Shafique.