BAC-ul "Digital", probă inutilă

BAC-ul "Digital", probă inutilă

"Proba calculatorului" i-a găsit pe elevi dezinteresaţi şi plictisiţi, conştienţi că, pentru a trece, trebuie doar să se prezinte. Dascălii le dau dreptate şi spun că examenul este depăşit.

Pentru elevii care au participat, ieri, la a doua probă a bacalaureatului, cea de competenţe digitale, examenul a fost la fel de neinteresant precum un concert de operă simfonică. Profesorii sunt şi ei de acord: în forma actuală, proba e inutilă. Elevii nu se pot angaja cu certificatul de la Bac "Cine ştie să deschidă calculatorul ştie mai mult ca mine", glumea înainte de proba practică, Bogdan Marin, unul dintre elevii Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu", din Capitală, acolo unde se presupune că învaţă tinerii cei mai experimentaţi într-ale calculatoarelor. Cu un sfert de oră înainte de intrarea în sălile de examen, "informaticienii" adunaţi în curtea îngustă de la Vianu încă nu ştiau cum vor arăta subiectele. "Avem şi Access? Ăsta-i ăla cu tabele, nu? La naiba, mai bine dădeam ECDL- ul", dezbat două prietene îmbrăcate sumar, cu sandale şi rochii înflorate, de vară. Într-adevăr, elevii care au obţinut,în prealabil, European Computer Driving Licence sau ECDL au fost scutiţi de o zi de Bac.

Permisul care atestă că ştiu să mânuiască un calculator e mult mai important şi mai dificil decât ceea ce se dă la Bac, spun profesorii. "ECDL-ul e recunoscut internaţional, în timp ce certificatul primit la Bac contează doar la nivelul ţării. Dificultatea ECDL e cu mult peste ce se face la clasă", explică Oana Rusu, profesor de informatică la Liceul Greco-Catolic din Bucureşti. Potrivit acesteia, subiectele digitale sunt atât de accesibile, încât mai toţi elevii ar trebui să termine drept utilizatori avansaţi. "O să-l facem mai greu. România e una dintre puţinele ţări care testează competenţele digitale şi peste 4-5 ani vrem ca informatica să fie un examen-cheie al bacalaureatului, imediat după română şi matematică", anunţă însă Marian Banu, purtător de cuvând al Inspectoratului Şcolar Bucureşti. 145 de mii de elevi s-au înscris la proba practică a competenţelor digitale, care a început ieri şi ţine până pe 22 iunie "Certificatul de la Bac nu contează în afară. ECDL-ul, recunoscut internaţional, e mai important şi mai greu." OANA RUSU, profesor informatică Citiţi şi:

  • Elevii despre BAC 2012 "DIGITAL": "Chiar mai uşor ca la română oral! E degeaba"

Ne puteți urmări și pe Google News