Din 2013, examenul de bacalaureat ar putea fi diferenţiat

Din 2013, examenul de bacalaureat ar putea fi diferenţiat

Elevii care, în acest an, susţint bacalaureatul nu mai pot schimba organizarea examenului de maturitate. Însă, generaţiile care urmează pot avea un cuvânt greu de spus în acest sens.

Liviu Pop, ministrul interimar al Educaţiei s-a întâlnit cu mai mulţi elevi din clasa a XI-a, veniţi din toată ţara, la colegiul Gheorghe Lazar din Bucureşti. În opinia ministrului, forma actuală a acestui examen nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ.  Pentru anul 2013, examenul de bacalaureat ar putea conţine câteva modificări. Astfel, la profilul real, în cazul probei secundare a profilului, elevii alegeau, până acum, o materie: fizică, biologie sau chimie. De anul viitor, dacă schimbările se aplică, ei vor da un singur test din toate cele trei materii la un loc.

În ceea ce priveşte profilul uman, pentru proba secundară a profilului, candidaţii alegeau între geografie, istorie şi ştiinţe socio-umane. La bacalaureatul diferenţiat toate vor fi introduse într-o singură probă. Pentru filiera tehnologică, vor fi o probă scrisă disciplinară specifică profilului şi una transdisciplinară specifică domeniului de pregătire, iar pentru filiera vocaţională - o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului ori specializării şi o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.

Discuţiile cu privire la introducerea unui examen de bacalaureat diferenţiat nu sunt noi. Legea educatiei prevede introducerea acestuia abia peste patru ani, la sesiune din iunie 2016, pentru ca elevii să ştie, încă de la începutul liceului, ce tip de examen vor susţine la final. Însă, dacă în urma discuţiilor, reprezentanţii ministerului vor constata ca elevii sunt de acord, bacalaureatul diferenţiat va fi introdus din 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce elevii se declară mulţumiţi că sunt şi ei consultaţi cu privire la modul în care se va organiza examenul lor de maturitate, sindicatele continuă să susţină că în aceste decizii, doar opinia adulţilor ar trebui să conteze.

  • Ministrul Educaţiei merge mâine la consultări cu liderii liceenilor
  • Prostie sau confuzie? Ce caută elevii cu fiţuica la Bac-ul oral
  • Bac-ul relaxaţilor: Note maxime, eforturi minime