Cozmin Guşă: "Elena Udrea le oferă celorlalţi lideri PDL o oglindă morală"
- Mircea Marian
- 13 iunie 2012, 21:03
Analistul politic Cozmin Guşă a acordat un interviu pentru "Evenimentul zilei" în care laudă decizia Elenei Udrea de a se retrage de la conducerea organizaţiei PDL din Bucureşti şi îşi manifestă scepticismul faţă de perspectivele lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Guşă mai crede că Ponta s-a desprins de părinţii săi politici, Adrian Năstase şi Ion Iliescu, acest fapt fiind probat de numirile făcute de premier. În ceea ce priveşte numirea lui Radu Călin Cristea la conducerea televiziunii publice, analistul politic susţine că această instituţie avea nevoie de un manager în industria televiziunii, nu de un editorialist. Evenimentul zilei: Ce ar trebui să facă PDL după aceste alegeri? Cozmin Guşă: În primul rând, membrii de vază ai PDL, indiferent de rezultatul alegerilor, ar trebui să se poziţioneze public într-o postură responsabilă, şi faţă de partid, a cărui soartă este precară, cât şi faţă de public, a cărui percepţie faţă de performanţa lor administrativă este dezastruoasă. Nu văd însă asemenea intenţii la liderii PDL, marea lor majoritate fiind preocupaţi instinctiv mai mult de conservarea poziţiei lor politice decât de o eventuală repliere, dublată şi de o analiză critică la sânge. Din acest punct de vedere, atitudinea Elenei Udrea îi pune în dificultate. Atitudinea Elenei Udrea are un rol dublu: pe de o parte, o proiectează într-o postură corectă politic, pe de altă parte le oferă celorlalţi lideri ai PDL responsabili de situaţia partidului o oglindă morală, în care însă aceştia refuză să privească.
Ce aţi sugera liderilor PDL? O demisie în bloc? În momentul în care te afli într-o situaţie atât de proastă, singurele soluţii sunt cele chirurgicale, neplăcute. Asta înseamnă, evident, atât să elimini incompetenţii din punct de vedere politic - de exemplu secretarul general Ioan Oltean - dar mai ales să cultivi meritocraţia, chiar dacă ar afecta propria poziţie.
Ce ar însemna această meritocraţie? Există un câştigător merituos al acestor alegeri: Emil Boc. Sunt lideri PDL care se amăgesc că Mihai Răzvan Ungureanu ar reprezenta o soluţie miraculoasă de revigorare. Aceasta este himera unor lideri disperaţi, care doresc să se impună la nivelul PDL, nedorind o reformă reală. Aceasta este o dovadă de slăbiciune, aşa cum tot o dovadă de slăbiciune este tendinţa unora din partid de a o responsabiliza doar pe Elena Udrea, crezând că astfel scapă de judecata publică. Ei preferă să o înmvinuiască pe Udrea din frica de a-l ataca direct pe Traian Băsescu, pentru că, dacă ea plăteşte pentru ceva, în primul rând este pentru consecvenţa în relaţia personală cu preşedintele României, ceea ce nu cred că poate să fie trecut în termeni peiorativi în CV-ul unui politician.
De ce sunteţi atât de sceptic în legătură cu viitorul lui Mihai Răzvan Ungureanu? Ungureanu a dezamăgit din două puncte de vedere. Primul: la 44 de ani să ţi se pună în mână pixul de premier şi să nu ai altă isparvă decât o privatizare dubioasă la Cuprumin, unde statul va plăti zeci de milioane de dolari în procese, ăsta nu este un motiv de laudă. În al doilea rând, după demisia din funcţia de premier, prin non-kombatul partidului şi preşedintelui, tu nu faci decât fie să te duci să pupi poala popii, la Neptun, fie să te duci la şedinţa PDL şi să le plângi pe umăr, în loc să-i cerţi pentru performanţa deficitară şi să-ţi asumi leadershipul. Asta îl arată pe Ungureanu ca pe un om politic fluid, mult prea doritor să ia rapid forma corabiei impuse de alţii. Asta este mult prea puţin, şi pentru un om cu pretenţiile lui, dar mai ales pentru un posibil viitor lider al dreptei româneşti, cum, din disperare, se grăbesc să-l anunţe oameni din zona afacerilor, precum Valeriu Stoica.
Vedeţi o asemănare între Ponta şi Ungureanu? Sunt destule asemănări, cu o diferenţă specifică: Victor Ponta şi-a asumat o poziţie contrară intereselor personale ale unor taţi şi bunici politici din partid, gen Adrian Năstase sau Ion Iliescu, şi veţi vedea acest lucru când veţi analiza numirile făcute de premier.
Dar ce părere aveţi despre numirea lui Radu Călin Cristea la TVR? Proastă. Nu este legată de jurnalistul Radu Călin Cristea, ci de starea disperată a TVR, care avea nevoie de un manager profesionist în industria televiziunii şi nu de un editorialist, talentat, dar apropiat aripii PNL din USL. Eu îmi explic numirea lui Cristea ca pe o compensaţie în interiorul USL, legat de influenţa PSD la nivelul Radio România Actualităţi. Oricum, decizia de numire a lui Cristea este îngrijorătoare, din perspectiva în care s-ar prefera sinecurismul în locul unui management performant, implementat profesionist. CITIŢI ŞI:
- ELENA UDREA DEMISIONEAZĂ! Liderii PDL se ţin cu dinţii de scaune
- Radu Berceanu cere demisia conducerii PDL
- EXCLUSIV EVZ. Udrea, ultimul prânz cu echipa de campanie
- VEZI cum au comentat democrat-liberalii demisia Elenei Udrea de la PDL Bucureşti
- ELENA UDREA DEMISIONEAZĂ DIN FRUNTEA PDL BUCUREŞTI. PLUS - Exclusiv: Cristian Poteraş demisionează de la sectorul 6