Ce mănânci, cât dormi şi activitatea din zilele de dinaintea examenului pot determina dacă îl treci sau nu. Află mai jos câteva trucuri pentru reuşită.
Admiterea la facultate poate fi extrem de stresantă, iar ultima sută de metri poate determina succesul sau eşecul.
Oboseala, somnul insuficient şi emoţiile vă pot pune beţe în roate, indiferent cât de mult aţi învăţat. Fiţi foarte atenţi şi ce mâncaţi înaintea unui examen important!
Fructele precum bananele şi avocado pot fi arma voastră secretă. Ele vă dau energie şi stimulează creierul.
"În general, alimentele care conţin vitamine din grupul B, de exemplu peşÂtele gras ca heringul, macroul sau somonul, sunt foarte indicate", explică medicul nutriÂţioÂnist Luiza Pîrvu. Peştele este o sursă excelentă de acizi graşi omega-3, importanţi pentru buna funcţionare a creierului. Două porţii de peşte pe săptămână sunt esenţiale pentru o inimă şi o minte sănătoasă, spun specialiştii.
De asemenea, consumaţi multe proteine înaintea marelui test. Organismul tranformă proteinele în tirozină, responsabilă pentru secreţia de dopamină şi noradrenalină, care joacă un rol important în stimularea atenţiei şi a activităţii intelectuale.
Cele mai importante surse de proteine sunt ouăle, mazărea, fasolea, lactatele slabe, cerealele şi nucile.
Produsele cu soia sunt şi ele necesare în dieta unei persoane ce trece printr-o perioadă de efort intelectual. Soia conţine lecitină, cunoscută ca metodă de stimulare a memoriei. Uitaţi de dietă şi nu vă refuzaţi ciocolata
Perioadele stresante seacă organismul de energie, aşa că nu e indicat să vă înfometaţi. Mai mult, ciocolata sau cafeaua pot face minuni atunci când mintea e obosită. "Cofeina ne stimulează atenţia. Nu exageraţi însă. Cantitatea indicată este de 60-80 de miligrame de cofeină, adică una-două ceşti de cafea pe zi", vă mai sfătuieşte nutriţionistul.
Un aport sănătos de fier şi calciu pot ajuta în lupta cu emoţiile, ştiut fiind că mulţi elevi nu se pot concentra din cauza stresului şi, în timpul examenului, au senzaţia că au uitat toată materia pe care au învăţat-o. Indiferent cât de mult aveţi de învăţat, nu renunţaţi la sport.
Activităţile în aer liber vă vor relaxa şi vor diminua starea de anxietate. În splus, exerciţiile regulate vă ţin în alertă, reduc stările de moleşeală şi vă ajută să dormiţi mai bine. "Este nevoie şi de odinhnă, şi de o alimentaţie potrivită, oricât ai fi de pregătit. Bananele, peştele, ouăle şi nucile ajută gândirea." Luiza Pîrvu, medic nutriţionist
CUM ÎNVEŢI CORECT
Faceţi câteva eforturi pentru ca examenul să fie încununat de succes. Mai concret:
1. Nu învăţaţi în ultima noapte. Oricât aţi încerca, nu veţi reţine mai nimic, iar în ziua examenului veţi fi obosit. 2. Respectaţi un program riguros de studiu. Învăţaţi cam patru ore pe zi şi notaţi lucrurile cele mai importante. 3. Distraţi-vă învâţând! Dacă vi se pare plictisitor să învăţaţi din cărţi, căutaţi un site util.
PE ULTIMA SUTĂ DE METRI
Trei reguli de urmat în perioada de dinainte de examen.
1. Renunţaţi la televizor şi la Facebook, informaţiile despre prieteni nu vă vor fi de folos la examen. 2. Nu uitaţi de micul dejun. Ouăle, cerealele şi fructele vă vor da energie. Evitaţi să mâncaţi grăsimi sau produse de patiserie. 3. Treziţi-vă devreme în ziua examenului pentru a avea timp să vă dezmeticiţi. Citiţi şi:
- Bătaie pe locurile de la buget: gratuitate pentru 62.000 de studenţi
- Acte şi bani ceruţi la înscriere
- Concurenţă mare la Limbi străine, minimă la Fizică
- Noutăţile anului: granturi de studii şi admitere după reguli mai dure
- Burse pentru cei mai buni
- Opţiuni de top pentru candidaţi de top
- Otilia Cinteză, profesor Bologna: "Mai bine o universitate bună de la noi decât din afară"