Jumătate de Europă boicotează Ucraina pentru Iulia Timoşenko

Jumătate de Europă boicotează Ucraina pentru Iulia Timoşenko

Campionatul european de fotbal Euro 2012 va fi boicotat, aşa cum anunţau încă de-acum o lună, de guvernele mai multor state europene, care astfel au decis să protesteze faţă de condiţiile de încarcerare ale fostului premier Iulia Timoşenko.

Iulia Timoşenko se află în penitenciar din vara lui 2011, fiind condamnată la 7 ani de închisoare  pentru abuz de putere. Ea este acuzată că ar fi încheiat, în perioada în care era premier, un contract în domeniul gazelor cu Rusia, care ar fi dezavantajat Ucraina. În luna aprilie,ea a reclamat că a fost maltrată de gardieni şi că are probleme cu coloana. Autorităţile ucrainene au negat acuzaţiile, iar procuratura a spus că vânătăile de pe corp prezentate în fotografiile făcute publice îi puteau apărea accidental. Dacă unele ţări au considerat că problema boicotării Campionatului de fotbal nu va rezolva problema Iuliei Timoşenko, politicienii mai multor state occidentale au anunţat clar că nu au de gând să fie prezenţi.

Franţa - Guvernul de la Paris a informat deja Kievul şi Varşovia că nu va participa la meciurile Euro 2012. Anterior, preşedintele Francois Hollande sugera că nu va merge în Ucraina, pentru că "deşi iubesc fotbalul, ceea ce se întâmplă în Ucraina e o problemă".

Germania - primele luări de poziţie au venit de la Berlin, unde preşedintele german Joachim Gauck a refuzat invitaţia oficială de a merge în Ucraina. Cancelarul Angela Merkel a precizat că nu se va deplasa la Euro 2012, dacă lidera "revoluţiei portocalii" nu va fi pusă în libertate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Britanie - Cabinetul de la Londra a precizat că "niciun membru al Guvernului nu se va deplasa la Euro2012, în nicio circumstanţă". De asemenea, nici prinţul William şi prinţul Harry nu vor participa la evenimentul găzduit de Ucraina.

Italia  - Ministrul de Externe Giulio Terzi a spus că urmăreşte cu preocupare situaţia din Ucraina, însă nu a precizat dacă va fi prezent la evenimentul sportiv.

Olanda - A decis încă de la început că niciun politician nu va merge la campionatul din Ucraina.

Spania - Guvernul de la Madrid a decis să facă front comun cu majoritatea statelor occidentale şi să nu trimită reprezentanţi.

Austria - În semn de solidaritate cu Timoşenko, şi ministrul de Externe Michael Spindelegger a precizat că evenimentul sportiv va fi boicotat.

Belgia - Ministrul de externe belgian Didier Reynders s-a raliat colegilor săi, anunţând că nu va merge la Kiev.