Guvernul Ponta, bilanțul LA O LUNĂ: multe gafe şi puţine soluţii economice. Citiți caracterizarea fiecărui ministru

Guvernul Ponta, bilanțul LA O LUNĂ: multe gafe şi puţine soluţii economice. Citiți caracterizarea fiecărui ministru

Noul cabinet a continuat politicile economice ale PDL, a respectat angajamentul cu FMI, dar deja şi-a atras suspiciuni de corupţie. Primul bilanț: politizare pandemică în toate structurile administrației, până la nivel de școală sătească. Poziții fățiș ostile la adresa DNA și ANI. Restaurație totată în Educație, unde până și pensionarea universitarilor la 65 de ani a fost anulată. Reluarea negocierilor cu „băieții deștepți” din energie, perpetuând o situație pe care o condamnau cu o lună în urmă.

După o lună de la instalare guvernul Ponta nu a dezamăgit: nu a promis aproape nimic concret, deci nu a avut nimic deosebit de îndeplinit. Principalul obiectiv a fost continuarea acordului cu FMI, în consecinţă negocierile cu această instituţie s-au încheiat în timp record. Salariile bugetarilor au fost "reîntregite" doar parţial. Ultima tranşă va veni în contul bugetarilor în ianuarie. Cea mai mare parte a promisiunilor făcute de USL când era în opoziţie s-a amânat pentru 2013.

Din punct de vedere politic, viaţa guvernului Ponta a fost dificilă: doi candidaţi la un post în executiv s-au retras înainte de audierile din parlament, iar un ministru a plecat sub presiunea acuzaţiilor de plagiat.

"Cel mai cinstit guvern"

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu au trecut decât câteva minute de la momentul în care Ponta a anunţat că a alcătuit "cel mai cinstit guvern" că presa a şi descoperit că unul din cei propuşi, Victor Alistar, nu are dreptul, urmare a unei decizii judecătoreşti, să ocupe nici o funcţie publică timp de trei ani. După câteva zile s-a retras de pe lista de propuneri şi Corina Dumitrescu, rector la Universitatea Cantemir şi care ar fi urmat să se ocupe de educaţie. Succesorul ei, Ioan Mang, a supravieţuit în funcţie o săptămână. El a fost acuzat de plagiat şi, după ce iniţial a susţinut că este victima unui atac politic, a demisionat. Din 15 mai, Liviu Pop, ministru delegat pentru dialogul social, este şi interimar la Educaţie. Dezastrul din educaţie

Fostul lider sindical care gestionează temporar Educaţia a început schimbarea inspec­torilor şcolari judeţeni, a per­mis, din nou, reţinerea indem­ni­zaţiilor sindicale direct de pe statul de plată şi a anunţat că, din 2013, bacalaureatul va fi diferenţiat în funcţie de profil. Pe şest, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care se abrogă prevederea privind pensionarea la 65 de ani a profesorilor universitari.

Dantura lui Diaconu

Scandalul care a pus sub semnul întrebării intenţiile noului cabinet în materie de corupţie, a fost decizia Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) de a se retrage ca parte civilă din procesul lui Adrian Năstase. Noul premier a preluat ISC în subordinea sa şi l-a numit acolo pe un anume Adrian Grăjdan. Aproape imediat după numire, Grăjdan a trimis o adresă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) prin care anunţa că ISC s-a retras din procesul Năstase.

Abia s-a terminat controversa de la ISC, că a izbucnit un alt scandal: Parchetul General a exitins cercetările în cazul ministrului Culturii, Mircea Diaconu, pentru trei infracţiuni de conflict de interese. Cercetările se referă la modul în care fostul actor şi-a anagajat soţia la teatrul la care era manager. Diaconu a fost chemat la parchet, dar nu s-a prezentat, invocând o durere de dinţi. Ministrul a pierdut deja un proces cu ANI, care susţine că se afla în stare de incompatibilitate atunci când era şi senator şi managerul unui teatru.

Şi minştrii de la Externe şi Agricultură i-au creat probleme lui Ponta. Marga a ajuns în Der Spiegel pentru laudele sale la adresa preşedintelui Putin, iar Daniel Constantin este suspectat că-l va favoriza pe Dan Voiculescu de la care a împrumutat sute de mii de euro. Angajamente pentru 2013

Guvernul Ponta a amânat pentru anul viitor mai multe promsiuni electorale importante. Ministrul Muncii, Marian Câmpeanu, a spus că majorarea salariului minim pe economie la 800 sau 840 de lei este condiţionată de starea economiei. Şi reducerea cu 5% a contribuţiilor la asigurările sociale, şi majorarea pensiilor va fi tot în 2013 - spune Câmpeanu, deşi premierul este chiar mai rezervat.

Şi Ponta şi-a luat mai multe angajamente pentru anul viitor, spunând că după alegeri va avea mai multă legitimitate. El a susţinut că atunci va avea loc reducerea TVA la alimente sau diminuarea cotei de impozitare - cu păstrarea unui plafon maxim de 16% - şi a invocat impozitarea cu 16% a salariilor de peste 1.000 de euro din sectorul bugetar.

Evaluarea fiecărui ministru din Guvernul USL Victor Paul Dobre, ministru delegat pentru administraţie: Prefecţii numiţi de guvernul Boc au fost schimbaţi, fapt previzibil. În rest, nu s-a remarcat prin nimic. Lucian Pop, ministru delegat pentru dialogul social, interimar la Educaţie: A schimbat politic inspectorii şcolari judeţeni, a iniţiat modificarea, pe şest,a prevederii potrivit căreia profesrii universitari se pensionează la 65 de ani, vrea ca din 2013 să relaxeze examenul de bacalaureat. Lucian Isar, ministru delegat pentru Mediul de Afaceri: A iniţiat o nouă lege a IMM-urilor. Mircea Duşa, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul: Activitatea sa a fost inexistenta, de vreme ce guvernul Ponta a legiferat doar prin ordonanţe de urgenţă, din care una a şi fost respinsa de Curtea Constituţională. Leonard Orban, ministrul afacerilor europene: Deşi atribuţiile sale au rămas limitate, absorbţia fondurilor a continuat să se înbunătăţească. Mircea Diaconu, ministrul Culturii: Se teme mai mult de procurori decât de dentist.

Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor: A început restructurarea la Poşta Română, care risca falimentul Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii: Vrea să continue reforma în sănătate şi să reia discuţiile la proiectul care a generat protestele de stradă din ianuarie.

Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării: nu se poate spune nimic despre el de vreme ce nu vorbeşte, cel puţin în public. Eduard Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale: Vrea să cheme poliţia ca să descopere ce a făcut predecesoarea sa, Elena Udrea, dar până acum nu pare să fi aflat vreo presupusă faptă ilegală. Rovana Plumb, ministrul Mediului: Pare dispusă să-l ajute pe Mazăre să scoată lacul Sutghiol de sub protecţia Natura 2000, dar vrea să facă parc natural pe terenurile revendicate din Văcăreşti. Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor: nici o iniţiativă remarcabilă, dar nici nu a fost prins spunând prostii. Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei: S-a lăudat că a rezolvat problema băieţilor deştepţi în doar zece zile, dar ulterior s-a dovedit că oamenii continuă să căpuşeze nestingheriţi Hidrolelectrica. Mariana Câmpean, ministrul Muncii: multe promisiuni populiste, unele infirmate de însuşi Victor Ponta. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: Omul lui Dan Voiculescu şi atât. Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei: Vrea să credem că PSD va propune la DNA un om mai bun decât Daniel Morar. Andrei Marga, ministrul de Externe: Cel mai mare fan Putin din guvernul României. Probabil. Ioan Rus, ministru de Interne: Alegerile vor dovedi dacă este corect. Florin Georgescu, ministru de Finanţe: Încearcă să menţină politica economică, în prag de alegeri, fără să enerveze prea tare FMI-ul. Victor Ponta, prim ministru: Un om amărât, pentru că după o lună de guvernare nu reuşit nici să reîntregească salariile, nici să demonstreze că ar conduce cel mai cinstit guvern şi nici să-l convingă pe Băsescu să-l ia cu el la Bruxelles. Va depolitiza însă TVR.

FMI va face politica economică şi în cabinetul USL

Noua scrisoare de intenţie către FMI nu a fost publicată, dar oficialii guvernamentali au confirmat informaţiile confidenţiale din presă.

  • Ultima etapă a "reîntregirii salariilor" va avea loc în decembrie (banii urmând să fie încasaţi efectiv în ianuarie) doar dacă "situaţia bugetară va permite acest lucru".
  • Guvernul a mai promis să elimine treptat preţul reglementat la gaze pentru consumatorii industriali până la sfârşitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada până la finele lui 2015, dacă vor exista diferenţe prea mari între preţul mediu european şi cel de import. Pentru consumatorii casnici, preţurile la gaze vor fi majorate începând cu iulie 2013 şi vor continua să crească la nivelul preţului internaţional până în decembrie 2018.
  • Preţul reglementat al electricităţii va fi majorat cu 5% până la sfârşitul lunii iunie atât pentru populaţie, cât şi pentru consumatorii industriali, a promis Ponta celor de la FMI.

Citiți și:

  • Adriean Videanu: Bilanțul lui Ponta la o lună, unul al erorilor, al bâlbelor
  • Guvernul Ponta, o lună la Putere
  • EDITORIALUL EVZ: Guvernul promisiunilor. Neputinciosul tânăr Ponta
  • Guvernul Ponta merge pe vârfuri până la alegeri
  • LOVITURĂ PENTRU CHEVRON. Exploatarea gazelor de şist, suspendată. VEZI ce cuprinde programul de guvernare al Cabinetului Ponta
  • Vasile Blaga: Guvernul Ponta nici nu s-a instalat și vorbește de greaua moștenire
  • PDL București: Noul Executiv își asumă în scop electoral proiecte ale democrat-liberalilor
  • Victor Ponta: Dacă majorăm acum salariile, în 2013 vom fi nevoiţi să le tăiem din nou
  • Decalogul lui Victor Ponta
  • Ministrul desemnat al Finanțelor, Florin Georgescu: Noul guvern dorește continuarea acordului cu FMI
  • Scurtul drum al lui Ponta de la "demagogii spun că nu sunt bani" la "nu sunt bani"