China închide Tibetul pentru turiștii străini

China închide Tibetul pentru turiștii străini

China a decis să interzică turiștilor străini accesul în Tibet. Măsura a fost luată la câteva zile după ce mai mulți tibetani și-au dat foc în semn de protest față de represiunea la care sunt supuși de către regimul de la Beijing.

Această decizie vine în contextul în care în aceste zile va începe un festival care anual atrage mii de turiști în regiunea Himalayană, aflată sub strictă supraveghere după protestele violente declanșate în capitala Tibetului, Lhasa, în martie 2008, împotriva regimului de la Beijing. Majoritatea agențiilor de turism au fost informate încă din mai de autoritățile tibetane că turiștii străini nu vor avea voie să intre în această regiune. Deocamdată, nimeni nu știe cât va dura această restricție. Deși nimeni nu poate spune care este motivul exact al luării acestei măruri, unul dintre agenții de turism a afirmat că ar putea avea legătură cu festivalul Saga Dawa, care celebrează nașterea lui Buddha în calendarul tibetan.

China închide din când în când Tibetul în perioade de tensiuni, când se teme de tulburări în această regiune, unde numeroşi tibetani se plâng în legătură cu represiunea împotriva culturii lor şi a religiei lor.

Începând din martie 2011, 37 de tibetani şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru în zonele tibetane din provinciile chineze învecinate, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 27 mai, pentru prima dată, doi tibetani şi-au dat foc chiar în Tibet, în Lhasa.