SENATUL EVZ: Soluţia socialistă pentru TVR: control politic şi majorarea abonamentului
- Mircea Marian
- 4 iunie 2012, 23:29
Mai sunt şapte zile până când Parlamentul va dezbate raportul de activitate al televiziunii publice.
De fapt, sunt vreo trei rapoarte care stăteau în stand-by, ceea ce arată că această instituţie prezintă interes doar atunci când o tabără sau alta se pregăteşte să preia controlul. Ce se va întâmpla este previzibil: rapoartele vor fi respinse şi, automat, consiliul de administraţie va fi destituit. Procedurile de numire a unui nou consiliu sunt destul de complicate, dar cred că până în septembrie USL îşi va impune oamenii. Să ne amintim şi de faptul că, din 1997 şi până acum, nici un consiliu de administraţie nu şi-a dus mandatul până la capăt.
Pretextul pe care noua putere l-a construit pentru a rade conducerea TVR este legat de datoriile uriaşe ale acestei instituţii. În principiu, sunt perfect de acord că televiziunea publică trebuie să-şi plătească toate dările către stat şi nu se poate prevala de vreun rol "democratic" pe care l-ar juca. Actualul management al TVR nu trebuia să ignore situaţia, sperând, crezând, că niciodată nu-i vor fi poprite conturile şi ar fi fost bine dacă începea cu mult timp în urmă discuţiile cu ANAF în vederea reeşalonării. Problema pe care premierul Ponta o ignoră însă cu desăvârşire este că aceste datorii sunt rezultatul unor tunuri date în perioada în care instituţia se afla sub controlul PSD sau al PNL. Iar TVR nu s-a putut restructura în mandatul lui Alexandru Lăzescu în principal datorită opoziţiei reprezentanţilor USL în consiliul de administraţie. Staţiile locale – unele cu peste 100 de angajaţi – şi TVR 3 sunt de fapt fiefuri ale unor baroni locali, sprijiniţi de nucleul PSD din televiziune, aşa că Lăzescu nu a reuşit să se atingă de aceste zone. În schimb, propaganda USL a dus un inteligent război de imagine împotriva TVR Info, o staţie care funcţionează cu nişte costuri incredibil de mici, cu un personal îngrozitor de restrâns şi suprasolicitat, dar care ar fi putut reprezenta o alternativă periculoasă la canalele oficiale ale USL.
Dincolo de cabalele sordide din televiziunea publică, ceea ce cred că trebuie să ştie publicul este că schimbarea actualei conduceri nu va duce la o mai bună gestionare a banilor proveniţi din abonamente. Nu va fi nicio restructurare a costurilor şi nici o reducere de personal. Soluţia pe care o va găsi USL, după ce va prelua controlul, va fi majorarea abonamentului, probabil din 2013, când va scăpa de presiunea alegerilor. Dacă observaţi, se pregăteşte deja terenul pentru o astfel de măsură: se face mereu legătura între datoriile uriaşe, abonamentul foarte mic şi "neactualizat" de vreo opt ani, etc.
Dacă între liderii USL ar fi existat o fărâmă de respect pentru democraţie şi pluralismul opiniilor, nu şi-ar fi pus labele pe TVR, permiţând să se dezvolte aici o alternativă la canalele pe care le controlează deja. Problema este că Voiculescu, Antonescu şi Ponta vor control total asupra presei, pentru simplul motiv că-i enervează îngrozitor să fie criticaţi. Războiul economic pe care-l vor declanşa asupra tuturor publicaţiilor care nu le sunt pe plac (aici includ şi utilizarea diverselor forme de mită, pentru a cumpăra ziarişti) va face ca Ungaria lui Victor Orban să pară o oază de democraţie.