Jurnaliştii Evz obţineau cu greu acte oficiale de anchetă, dar nu se dădeau bătuţi.
După doar o lună, cât timp a fost "jucat la perete", în data de 22 iunie 1992, apare pe piaţa media din România, primul număr al "Evenimentului zilei", unul dintre cele mai importante ziare din România de după 1989, care a şters brusc praful de pe retorica înţepenită a cotidianelor rămase sub inerţia socialistă. Redactor şef: Ion Cristoiu. Fondatori: Mihai Cârciog, Cornel Nistorescu şi Ion Cristoiu. Proprietari: Mihai Cârciog (54%), Cornel Nistorescu (31%) şi Ion Cristoiu (15%).
Primul număr, prima pagină, l-am prezentat în ediţia de sâmbătă, când am început serialul despre istoria Evenimentului zilei. Azi, vă prezint elementele importante, care au făcut diferenţa de celelalte publicaţii aflate atunci pe tarabe. Mai întâi Bulina. Roşie. Încadrată într-un pătrat trasat cu linii subţiri. Situată în stânga, jumătatea de sus a paginii. Cu un diametru apreciabil. Pe ea, încrustat piramidal cu litere albe şi alungite, cuvântul "EVENIMENTUL", apoi imediat dedesubt, subliniat, cuvântul "ZILEI". Sub linia de subliniere, "Redactor şef: ION CRISTOIU". Pe curbura de jos, în semicerc: "COTIDIAN DE INFORMAŢIE". Numărul ziarului apare şi în colţul din stânga pătratului.
Numărul 2, din 23 iunie 1992, vine cu o dezvăluire în premieră, mult aşteptată de români: "Cum a fost utilizat Fondul Libertatea". Dispăruseră sume importante de bani din Fondul Libertatea, gestionat, după 20 mai 1990, de guvernul Roman.O comisie parlamentară a ajuns la nişte concluzii şocante: Banca Română de Comerţ Exterior (B.R.C.E.) a deturnat fonduri, au dispărut milioane de guldeni, bani trimişi de Olanda în urma unui spectacol caritabil, alocări ilegale de fonduri, prin ASIROM (fostă ADAS), pentru repararea sau refacerea locuinţelor a 76 de cetăţeni sau permiterea cheltuirii unor sume fabuloase pentru anul 1991 de către Case de copii, spitale sau de societatea Agroexport, în mod cu totul nejustificat.
Ca noutate de presă, Evenimentul zilei deschidea drumul publicării de documente emise de autorităţile statului, susţinându-şi astfel demersul jurnalistic.
"Agentul CIA cu talpa ruptă", numai cu Evenimentul zilei
Scriitorul şi gazetarul Ion Cristoiu lansează o nouă carte de proză, din care vom publica zilnic, în această pagină aniversară, un text savuros care va stârni zâmbete.
Volumul se numeşte "Agentul CIA cu talpa ruptă" şi se va vinde împreună cu ziarul cu ocazia aniversării a 20 de ani de la data apariţiei cotidianului nostru. Sicriul cu termopan Ion Păvălucă, de 70 de ani, fost cititor de contoare, actualmente pensionar, şi-a vîndut casa pentru a comanda un sicriu cu geam termopan în loc de capac şi rame de aluminiu, şlefuite prin abraziune.
Capacul sare la cea mai mică atingere dinăuntru, graţie unui mecanism cu baterii făcute să reziste un deceniu.
Ion Păvălucă a socotit că în 2000 va fi învierea morţilor, moment care nu trebuia să-l prindă nepregătit. La auzul trîmbiţei celeste, el ar urma să se uite prin geam şi, dacă vor fi semne că vine Învierea, să azvîrle capacul şi să dea fuga la Judecata de Apoi.
Cu cîţiva ani în urmă, mergînd la judeţ, ca să rezolve ceva cu pensia, a întîlnit într-un bufet expres un profet care i-a zis că la Judecata de Apoi va fi mare aglomeraţie. Arhanghelii, înarmaţi cu paloşe, vor ordona mulţimea (miliarde de suflete) într-o coadă uriaşă, făcînd de cîteva ori înconjurul Pămîntului. Cei care vor fi printre primii vor nimeri în prima sută de kilometri a cozii şi vor avea mari şanse să ajungă în Rai. După prima sută de kilometri, obosit, Domnul va merge la culcare şi nu se ştie cînd va deschide din nou Biroul.
Ion Păvălucă şi-a comandat sicriul prin 1990. După ce s-a lăudat la tot satul, nu de puţine ori luîndu-l în spinare şi cărîndu-l pînă în Piaţa din Centru, pentru a-l proba, l-a pus în pod şi s-a luat cu alte treburi.
Au trecut vreo cinci ani de cînd urma să vină Învierea de Apoi şi Ion Păvălucă n-a murit. Între timp, s-a consumat bateria, şi cînd a vrut să comande alta, la Floreşti, de la Învierea SRL – Sicrie pentru Învierea din morţi, a dat peste un fast-food pentru cei veniţi la talciocul duminical.
Nimeni de pe stradă nu ştia ce s-a întîmplat cu Învierea SRL, mai toţi presupunînd însă că dăduse faliment.
Ion Păvălucă a murit anul trecut.
Copiii, care nu ştiau de sicriul cu geam termopan, i-au luat unul obişnuit. Mai mult ca sigur, va pierde rîndul la Judecata de Apoi! Citiţi şi:
- EVENIMENTUL ZILEI, 20 DE ANI. Primul ziar popular a fost creat de Ion Cristoiu