Seismolog: Un cutremur similar celui din Italia poate avea loc oricând în Austria

Seismolog: Un cutremur similar celui din Italia poate avea loc oricând în Austria

Mii de persoane din mai multe zone ale Austriei susțin că au resimțit seismul produs marți dimineață în Italia. Un seismolog austriac a avertizat că un cutremur cu o magnitudine cuprinsă între 5,0 şi 6,0 poate avea loc oricând şi în anumite regiuni din Austria întrucât mişcările tectonice din valea râului Pad sunt comparabile cu cele din Carintia de Sud şi din Tirol.

În acest sens, landul Tirol a luat deja măsuri de pregătire în vederea unei eventuale catrastrofe. În cadrul programului Terrex 2012, se antrenează în prezent 2.000 de soldaţi în eventualitatea unui cutremur de 6, 3 grade care ar putea zgudui regiunea Kufstein.

În Austria se înregistrează anual circa 600 de cutremure, majoritatea sunt însă de mică intensitate şi aproape nici nu sunt resimţite. Ultimul cutremur puternic a avut loc în aprilie 1972, având o magnitudine de 5,3 şi epicentrul la Seebenstein (Austria de Jos). S-a resimţit până la Viena.

Potrivit Centrului de Meteorologie şi Geodinamică de la Viena, dintre cele 600 de cutremure înregistrate anual, doar între 50 şi 60 sunt suficient de puternice cât să fie resimţite. În medie, la fiecare trei ani are loc un cutremur care provoacă daune mici, iar la fiecare 100 de ani unul care provoacă daune medii. Seismul din Italia, din 29 mai,  cu magnitudinea de 5,8 pe Richter, a provocat moartea a 17 persoane, 14.000 de oameni fiind evacuați.  Consiliul geologilor italieni a amintit că ”seismele sunt complet imprevizibile” şi a recomandat o revizuire a hărţilor italiene privind riscul seismic.

Ne puteți urmări și pe Google News