Situație dramatică în Siria. Victimele au fost găsite ”cu mâinile legate la spate”
- Simona Mătieș
- 30 mai 2012, 17:53
După masacrul din localitatea Hula, Rusia se pronunță categoric împotriva ”intervenției străine” în Siria și crede că orice pas înainte pe care ar putea să și-l asume Consiliul de Securitate al ONU ar fi ”prematur”.
UPDATE: ”Toate cadavrele aveau mâinile legate la spate”, a anunţat, azi, şeful misiunii de observatori internaţionali ai ONU din Siria, generalul Robert Mood, după descoperirea, aseară, a 13 corpuri neînsufleţite în provincia Deir Ezzor. Observatorii au descoperit cadavrele în zona Assukar, la 50 de km est de Deir Ezzor. ”Toate cadavrele au aveau mâinile legate la spate, iar unele persoane păreau să fi fost ucise cu un glonţ în cap de la mică distanţă”, a scris generalul Mood într-un comunicat, declarându-se ”tulburat profund de acest act deplorabil şi de nescuzat”. Preşedintele OSDH, Rami Abdel Rahman, a precizat, telefonic, pentru AFP, că ”victimele au fost executate cu câte un glonţ în cap, conform informaţiilor preliminare provenind din regiune”, înainte de a face apel la observatorii ONU să meargă la faţa locului pentru a investiga. Val de proteste internaționale Rusia s-a pronunțat împotriva unor sancțiuni contra Siriei, în Consiliul de Securitate, iar aceste declarații vin să întărească ideea că o nouă inițiativă de acest fel ar fi sortită eșecului.
Liderii mondiali și-au exprimat furia, în urma unui masacru, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în care au fost uciși 108 oameni, majoritatea femei și copii, în localitatea Hula, în apropiere de Homs. Turcia, țară vecină, a expulzat toți diplomații sirieni din această țară, în semn de protest. Turcii au mers mai departe decât majoritatea țărilor occidentale, care au expulzat doar diplomații de rang înalt. Ministrul de Externe turc a spus că ”nici nu se pune problema să tăcem în continuare”. Violențe soldate cu 70 de morți, azi
Emisarul special al Ligii Arabe și al ONU, Kofi Annan, a declarat că este un moment de răscruce. Adjunctul său va prezenta un raport astăzi Consiliului de Securitate despre criza din Siria. Violențele continuă, activiștii au anunțat că și azi au fost uciși 70 de oameni în timpul bombardamentului din Homs. Ca o răzbunare pentru valul de expulzări din Europa, America și Australia, Siria a cerut însărcinatului cu afaceri olandez să părăsească Damascul în 72 de ore. Diplomatul olandez este printre puținii reprezentanți ai țărilor occidentale care au mai rămas la Damasc.
China și Rusia au blocat, anterior, două rezoluții ale Consiliului de Securitate, care cereau acțiuni mai dure contra regimului de la Damasc. Președintele Franței, Francois Hollande, a spus, ieri, că intervenția militară, cu aceptul CS al ONU, nu a ieșit din discuție. Dispută asupra oportunității unei intervenții militare Administraţia SUA consideră că o militarizare a situaţiei din Siria va duce şi la mai mult haos şi la o mai mare vărsare de sânge. ”Noi nu am încetat niciodată să luăm în considerare orice opţiune de rezolvare a situaţiei din Siria, dar cu toate acestea nu credem că o militarizare a situaţiei din această ţară ar fi o decizie corectă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
”Considerăm că o astfel de evoluţie ar putea conduce şi la mai mult haos şi la o mai mare vărsare de sânge. În prezent, suntem în contact cu toţi aliaţii noştri şi cu ONU (Consiliul de Securitate), îl sprijinim pe emisarul special al Naţiunilor Unite şi al Ligii Arabe, Kofi Annan”, a spus el, exprimând speranţa Executivului american că presiunile internaţionale vor avea efecte în cele din urmă asupra regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că masacrul ar trebui ”să-i determine pe liderii lumii să acționeze, nu doar să vorbească despre acest lucru”. CITIŢI ŞI:
- Ambasadorii Siriei din mai multe țări, expulzați. Imagini ZGUDUITOARE după masacrul de la Al Hula