Militari din SUA, căutători de aur într-un şantier arheologic din Constanţa

Militari din SUA, căutători de aur într-un şantier arheologic din Constanţa

Doi militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu sunt cercetaţi pentru intervenţie neautorizată într-un sit arheologic după ce au fost surprinşi cu detectoare de metale în cetatea Carsium de lângă Hârşova.

Sesizarea la 112 a venit astăzi la prânz din partea unui localnic care a anunţat prezenţa a doi cetăţeni străini în incinta şantierului arheologic. Primii care au sosit la faţa locului au fost jandarmii care i-au legitimat şi au aflat că cei doi , aflaţi în timpul liber, erau militari ai armatei americane cantonaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu. „Soldaţii au fost reţinuţi până la sosirea poliţistului de specialitate de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Constanţa” a declarat pentru EVZ directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gabriel Custurea. „Confirmăm ştirea, dar competenţa de cercetare nu ne aparţine, a fost preluată de autorităţile americane”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Gelu Manolescu. Dosarul de cercetare penală va fi declinat, prin Parchetul Hârşova şi prin MAE, la ambasada Romaniei din SUA şi de acolo va ajunge la Departamentul Apărării.

Deţinerea de detectoare de metale, fără autorizaţie şi efectuarea unor detecţii  sau săpături în situri arheologice constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Militarii americani s-au întors la baza Mihail Kogălniceanu. Ei sunt protejaţi de acordul SOFA încheiat de autorităţile române şi americane conform căruia militarii americani care comit infracţiuni în România sunt cercetaţi, anchetaţi şi eventual pedepsiţi în SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News