Soluţii naturale care vă scapă de tuse

Soluţii naturale care vă scapă de tuse

Inhalaţiile cu abur, siropul de ridiche şi cel de ceapă pot fi de un real ajutor atunci când tusea nu cedează cu niciun chip prin tratamentele clasice.

Tusea nu este doar un simptom al gripei şi răcelii. Ea poate fi cauzată de alergii, astm, aerul uscat, dar şi de fumat. Uneori, chiar şi anumite medicamente te pot face să tuşeşti, în special cele împotriva alergiilor sau cele care tratează tensiunea.

Există însă câteva metode, mai mult sau mai puţin naturale, prin care poţi ameliora simptomele şi chiar scăpa de tusea supărătoare.

Hidratare şi duşuri fierbinţi

Un organism hidratat este mai ferit de răceală, principalul motiv pentru care oamenii tuşesc. Lichidele sunt însă şi un bun tratament dacă problemele au apărut deja.

"Hidratarea organismului şi inhalarea de abur cald duc la scăderea mucozităţilor. În loc să avem nişte secreţii bronşice vâscoase vom avea unele care, fiind lichefiate, se elimină mai uşor", explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Şi bomboanele mentolate pot fi de ajutor. Mentolul amorţeşte gâtul şi asta face ca reflexul de a tuşi să scadă.

Ceaiurile cu miere ajută la fel de mult, au efect de spălare şi calmare a mucoasei faringiene, mai ales în cazul infecţiilor respiratorii. "În mucoasa faringiană stagnează germeni, iar prin curăţare, ei sunt trimişi în stomac, unde sunt omorâţi de acidul clorhidric", mai spune medicul.

Duşurile fierbinţi sunt eficiente la tuse, dar şi la decongestionarea nasului. Specialiştii spun că aburii ajută nu numai în cazul răcelilor, ci şi atunci când tusea este cauzată de alergii sau chiar astm.

Reţineţi şi faptul că parfumurile şi spray-urile de cameră pot declanşa o tuse cronică, prin iritarea sinusurilor. "Tusea cronică, sporadică, care persistă mai mult de două luni, poate fi semnul unei probleme pulmonare grave. În acest caz trebuie să vă adresaţi neapărat unui medic", este sfatul lui Călin Ciubotaru.

Mai jos, vă prezentăm şi trei reţete din medicina populară, cu ridiche, ceapă şi usturoi.

SIROP DE RIDICHE NEAGRĂ

O variantă este să puneţi într-o ridiche scobită miere şi să o lăsaţi câteva ore.

O altă reţetă: daţi pe răzătoare 500 de grame de ridiche neagră.

Amestecaţi-o cu 500 de grame de mire de salcâm şi lăsaţi la macerat o zi. Strecuraţi apoi zeama prin tifon şi rezultatul va fi un sirop.

Se iau două linguriţe, de trei ori pe zi, între mese.

SIROP DE CEAPĂ

E un remediu popular util în orice tip de tuse.

Pentru o cantitate mai mare de sirop, fierbeţi un kilogram de ceapă.

Adăugaţi jumătate de kilogram de zahăr şi zece linguri de miere. Amestecul trebuie ţinut pe foc până când capătă consistenţa unui sirop.

Dozele se reduc pentru cantităţi mai mici.

Se iau două linguriţe, de trei ori pe zi.

PASTĂ DE USTUROI CU MIERE

Se curăţă o căpăţână usturoi şi se zdrobeşte ca pentru un mujdei. Se amestecă îndelung cu o lingură de miere, până se formează o pastă groasă.

Gustul este uşor neplăcut, dar este foarte eficient, mai ales pentru tusea seacă.

Se iau înghiţituri mici, de 2-3 ori, la intervale de 10 minute. Citiți și:

  • E alergie sau răceală?
  • Cinci trucuri la îndemână în lupta cu sâcâietoarea tuse
  • GHID complet despre tuse. De ce apare, cum trebuie tratată, ce naturiste au efect

Ne puteți urmări și pe Google News