Palmaresul penal al boxerului Daniel Dăncuță

Palmaresul penal al boxerului Daniel Dăncuță

Amenințări cu moartea, droguri și carduri clonate. Detalii inedite din rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată fostul boxer Daniel Dăncuță.

Boxerul Daniel Dăncuţă, fost campion naţional la categoria grea, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru mai multe acuzaţii: iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu şi două infracţiuni de şantaj. Acesta este acuzat de procurori că a pus bazele unei grupări specializate în fabricarea şi comercializarea unor dipozitiv de fraudare a bancomatelor.

Gruparea organizată

Daniel Dăncuţă ar fi racolat mai mulţi tovarăşi: Vasile-Victor Alexe, specializat în electronică aplicată şi programare software, Florinel Patrichi şi Gabriel Prisecaru, persoane de încredere, cu legături în lumea interlopă din Italia, în special în zona oraşului Torino, şi pe Tiberiu-Raul Botez şi Ionuţ-Eduard Alexandrescu, persoane loiale, despre care procurorii DIICOT spun că erau dispuse la săvârşirea de fapte ilicite pentru a obţine bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prietenii l-au denunţat la DIICOT

În momentul în care a început ancheta, o parte din foştii parteneri ai lui Daniel Dăncuţă au dat declaraţii complete în faţa procurorilor DIICOT. Unul din aceştia, Vasile-Victor Alexe a explicat că în anul 2010, Daniel Dăncuţă i-a fi propus să confecţioneze echipamente pentru copiat datele de pe cardurile bancare. "Acesta mi-a imputat o datorie mai veche de aproximativ 3.000 de euro, propunându-mi ca în schimbul acestor bani să fabric dispozitivele respective. Daniel Dăncuţă ştia că posed cunoştinţe de electronică şi informatică întrucât în trecut am desfăşurat împreună activităţi infracţionale legate de falsificarea cardurilor bancare. Am acceptat propunerea inculpatului întrucât acesta nu a vrut să accepte plata datoriei în bani, voia echipamentele respective."

Ameninţările olimpicului

În timpul monitorizării, procurorii DIICOT au descoperit că Daniel Dăncuţă dădea sume mari de bani cu camătă. În unele cazuri, pentru a recupera dobânda, acesta ar fi apelat la forţă. De exemplu, fostul boxer a dat un împrumut de 100.000 de euro, pentru o dobândă lunară de 14%. În momentul în care datornicul nu a plătit ratele stabilite, boxerul s-ar fi dezlănţuit. “În repetate rânduri, acesta m-a ameninţat în toate modurile posibile (cu bătaia, cu moartea, că imi scoate ochii, că vine acasă peste mine cu alte persoane, că mă distruge şi alte ameninţări de acelaşi fel," s-a plâns victima. Ameninţările au fost înregistrate şi în convorbirile telefonice ale lui Daniel Dăncuţă: "Să moară mama dacă nu-l omor…îl omor! Că mă duc cu crimă... să moară familia mea dacă nu-l omor.. îi omor familia…mă duc la el acasă…să-mi dea acte!!!...îl omor!!!....dă bani!! (…) Bă îl omor! bă Tibi îl omor !! (…) Mă îl omor !!! (…) Pă mămicuţa mea dacă nu-l omor!!"

Antecedente penale europene

Despre fostul olimpic, procurorii DIICOT spun că este în vârstă de 41 de ani, divorţat, are doi copii minori, nu are loc de muncă, iar pe parcursul urmăririi penale a avut o atitudine nesinceră. Este cunoscut cu antecedente penal, fiind condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni de acelaşi gen în Italia (2001), Marea Britanie (2005, 2007), Germania (2008). Dealtfel, discuţiile telefonice ale fostului boxer a fost interceptate timp de mai multe luni. Daniel Dăncuţă folosea un limbaj codificat atunci când era vorba de carduri falsificate: "miezul", "ce trebuie băgat", "să ne facă pentru afară", "pentru cine trebuie."

Boxer cu limbaj codificat

Una din discuţiile interceptate ale lui Daniel Dăncuţă este chiar cu Vasile Alexe, care îi transmite că a terminat "treaba" şi că trebuie să-i dea "alea pentru actele la maşină." Procurorii DIICOT spun că discuţia aparent banală era despre dispozitive care se montau pe bancomate, pentru a copia datele de pe cardurile clineţilor.

Daniel Dăncuţă: Că am dat, am vorbit şi cu lumea, ştii...şi e ok, ştii. O să fie ok. Vasile Alexe: Aha. Păi nu mai sunt decât ă...de astea pentru faruri, nu mai am decât pentru BMW-urile alea, nu mai am decât 6 bucăţi. Au fost 10. Ai înţeles? Daniel Dăncuţă: Ai dat din ele? Vasile Alexe: Nu, păi nu ţi-am dat ţie 4? Daniel Dăncuţă: Ok şi mai ai 6, nu? Vasile Alexe: Da. Daniel Dăncuţă: Păi ziceai că faci 20, mă. Vasile Alexe: Ă? Daniel Dăncuţă: Ziceai că... Vasile Alexe: Nu am...păi n-am... Daniel Dăncuţă: Încă 20 de perechi. Vasile Alexe: Păi să...depinde şi la ce şi cum. Deocamdată sunt...lihnit. Să scot măcar ce-am băgat în astea 10. Daniel Dăncuţă: Am înţeles. Păi asta nu-i problemă, dar vreau să... Vasile Alexe: Aha. Daniel Dăncuţă: Când vin eu, discutăm, ştii că... Vasile Alexe: Da. Daniel Dăncuţă: Unul vrea model de 318, unul vrea de 320. Vasile Alexe: Da, nu, nu fac...nu mai stau să fac modificări, să mai stau să... Daniel Dăncuţă: Nu frate, dar faci aşa într-un fel şi într-un fel. Nu tre să...mari modificări….