Scrisoare deschisă a societății civile: Ponta, pe urmele omologului său din Ungaria, Viktor Orban

Scrisoare deschisă a societății civile: Ponta, pe urmele omologului său din Ungaria, Viktor Orban

Câteva dintre cele mai importante ONG din România au semnat un mesaj în care avertizează că măsurile luate de USL în prima săptămână de guvernare încearcă să reducă la tăcere orice voce critică. Scrisoarea deschisă a ajuns în birourile de presă ale Parlamentului European.

Mai multe organizații non-guvernamentale, printre care Freedom House, Expert Forum, Grupul de Dialog Social și centrul pentru Jurnalism Independent, au avertizat față de pericolul ca Victor Ponta să meargă pe urmele omologului său maghiar, Victor Orban, și să epureze politic administrația și mass-media independentă.

În comunicatul acestor organizații se amintește de intenția noului guvern de a schimba toți prefecții, deși aceștia sunt funcționari publici, de înlăturarea unor jurnaliști „incomfortabili” de la radioul și televiziunea publică și de intenția USL de a modifica legea electorală, pentru a permite acestei alianțe să dețină o majoritate confortabilă în viitorul parlament.

Potrivit organizațiilor semnatare, dacă va fi introdus un sistem de vot uninominal după modelul din Marea Britanie, iar USL obține 45-50% din votul popular, alianța condusă de Victor Ponta și Crin Antonescu ar putea controla 65-70% din parlament.

Ne puteți urmări și pe Google News

O astfel de majoritate „de tip maghiar” ar permite modificarea Constituției fără un acord al opoziției, avertizează aceste structuri ale societății civile. „Faptul că astfel de lucruri s-au petrecut în prima săptămână de mandat, arată, dacă nu un plan atent orchestrat, cel puțin o dorință irezistibilă a conducătorilor de a aduce la tăcere vocile critice, din Parlament și din media, înainte și după alegerile generale din noiembrie 2012”, se mai afirmă în comunicatul ONG-urilor.