Ne paşte Legea "Big Brother"

Ne paşte Legea "Big Brother"

România riscă amenzi de 30.000 de euro pe zi, dacă nu stochează datele tuturor convorbirilor telefonice şi mailurilor.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, avertizează că România este obligată să aplice legea privind păstrarea datelor, cunoscută şi ca legea "Big Brother". În caz contrar, ţara noastră va fi nevoită să plătească amenzi de peste 30.000 de euro pe zi. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, în 18 aprilie, proiectul legii privind reţinerea datelor de trafic de telefonie şi internet prin care păstrarea acestor date este obligatorie timp de un an pentru furnizorii de telefonie fixă şi mobilă şi de internet.

"Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de un an toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă, trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora.

În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit", se arată în textul adoptat. Comisia Europeană a somat România încă din octombrie să aplice această directivă. În 2009, Curtea Constituţională a declarat că legea privind păstrarea datelor este neconstituţională, iar ţara noastră nu a adoptat un nou act legislativ care să pună în aplicare directiva europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sancţiunile Comisiei Europene pot fi aplicate doar după o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie.

Împotriva României sunt declanşate 47 de proceduri de încălcare a tratatului de aderare.