SENATUL EVZ: Acum să-i vedem...

SENATUL EVZ: Acum să-i vedem...

Cadoul făcut uslaşilor de noua "majoritate de strânsură" ne aruncă douăzeci de ani în urmă, când neo-comuniştii lui Iliescu şi liberalii nimănui au mai împărţit puterea.

Ştim ce-a ieşit din acea "coabitare", urmele ei se simt până în ziua de azi. Nu cred că, în sinea lui, Victor Ponta chiar avea chef să preia frâiele puterii, într-o situaţie dificilă, când ar fi putut, liniştit, să ajungă şef, în toamnă, într-o cu totul altă distribuţie a mandatelor electorale. Numai că Ponta nu e Ponta. El e sub jurământ de ascultare faţă de adevăraţii păpuşari. Miza ajungerii USL la putere acum nu are legătură cu alegerile din toamnă, ci cu procesele din această primăvară. Adrian Năstase, Voiculescu şi Vîntu pot dormi liniştiţi. Pentru bugetari, pensionari şi diverşi asistaţi vor urma câteva luni de bucurie. Ar trebui să profite de ele, pentru că nu se vor mai întâlni prea curând nici cu măriri de salarii, nici cu ploaia de cadouri şi nici cu valul de promisiuni populiste şi dezmierdări. Cei care se pregătesc să preia puterea ştiu că, de fapt, îi îngroapă de vii. Dar dacă asta e voinţa aleşilor neamului, aşa să fie! Nu poţi opri un popor să meargă spre pierzanie atunci când el şi-o doreşte cu ardoare. Aşa cum mă gândesc la intelectualii care au făcut spume la gură pentru a-i readuce pe oamenii lui Iliescu la putere, tot aşa mă gândesc la electoratul care respiră doar între o iluzie şi alta. Nemernicia felului în care un parlament putred s-a descotorosit de Mihai Răzvan Ungureanu dă întreaga măsură a vremurilor ce vin: vremuri ale arbitrariului, resentimentului şi lăcomiei de bani şi de putere.

Că totul e manipulare şi minciună, se va vedea cât de curând. Deşi principalul cap de acuzare contra lui Răzvan Mihai Ungureanu îl constituie hotărârea de guvern prin care se înfiinţa la Universitatea din Târgu-Mureş secţia de predare a medicinei în limba maghiară, pariez că uslaşii vor "uita" să elimine cauza care i-a transformat în "răzbunători ai românismului": programul de studii va exista bine-mersi, iar guvernanţii îşi vor şterge lacrimile de crocodil prin care îi căinau pe bieţii medici maghiari ameninţaţi de imaginare şomaje. Sunt curios care va fi reacţia parlamentarilor naţionalişti, diseminaţi trans-partinic, de la PSD şi PNL, la PDL şi vai, chiar la reprezentanţii minorităţilor...

În plan imediat, ard de nerăbdare să văd pe unde vor scoate cămaşa creierele înfiebântate de la trusturile lui Voiculescu şi Vîntu. Pentru că e clar că de guvernanţi şi guvern nu au dreptul să se atingă nici cu o floare. Fireşte că le-a rămas o ţintă importantă: Traian Băsescu. Numai că, am impresia, preşedintele se află într-o poziţie mai bună ca oricând: nu va mai trebui să facă infinite exerciţii de echilibristică pentru a ascunde prestaţiile adeseori deconcertante ale oamenilor lui Boc. De-acum, şeful statului ştie că şi dacă intră într-o lungă vacanţă — eventual, în Dubai — guvernanţii îşi vor da în petic, fără să-i împingă nimeni de la spate. Mihai Răzvan Ungureanu le-a lăsat o visterie binişor garnisită. Singura lor preocupare va fi s-o golească într-o singură zi. Din păcate pentru ei, vine şi ziua a doua.

Ne puteți urmări și pe Google News