Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog din Poliţia Capitalei: "Cărăuşii drogurilor se antrenează cu morcovi"

Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog din Poliţia Capitalei: "Cărăuşii drogurilor se antrenează cu morcovi"

INTERVIUL ZILEI. Când îl vezi aşa jovial, cu zâmbetul pe buze, gata să discute orice cu tine în biroul rece, mobilat sărăcăcios, cu o hartă a Bucureştilor agăţată stingher pe un perete alb, nu te gândeşti că tânărul din faţa ta este unul dintre cei mai de temut adversar al traficanţilor de droguri din Capitală.

Comisarul Brigăzi Antidrog, Cătălin Ţone, a stat cumva ascuns în toţi aceşti şapte ani de când a preluat conducerea Brigăzii. Acum, pentru prima oară, şeful Andidrog Bucureşti este dispus să vorbească deschis despre meseria sa de zi cu zi. Evenimentul zilei: Cum este să te trezeşti dimineaţa şi să pleci la muncă ştiind că ai de-a face cu cei mari şi periculoşi infractori? Cătălin Ţone: M-am pregătit pentru aşa ceva. Acum este ceva normal. Anii petrecuţi în această meserie te fac să devii cumva imun. Nu te mai gândeşti că ai de-a face cu cei mai cruzi infractori, îi tratezi ca pe nişte cazuri.

Dealer-ii de droguri sunt cumva mai răi decât ceilalţi infractori pentru că fac rău mai multor oameni, prin marfa pe care o vând. Aici e vorba de viaţa sau de moartea cuiva. Vorbim de moarte, dar în acelaşi timp este una asumată de consumator? Nu neapărat! Vedeţi dvs., drogurile dau dependenţă. Mulţi tineri ajung să se drogheze din prostie, din cauza anturajului. Sunt oameni cu bani sau cu părinţi cu bani. Se plictisesc de cluburile şi discotecile pe care le frecventează şi vor ceva mai tare. Aşa ajung să încerce prima oară cocaina sau heroina. După aia, nu mai este nimic de făcut. Din păcate, pentru foarte mulţi dintre aceşti copii, drumul este unul singur, spre groapă.

Vă confruntaţi zilnic cu astfel de cazuri. Nu se poate face nimic? Nu prea! O dată ce ai ajuns dependent, e foarte greu să te laşi. Am un caz în care părinţii unui băiat de 16 ani, din high-life-ul societăţii, au angajat 10 bodyguarzi de la o mare firmă care sunt plătiţi 24 de ore din 24 ca să stea cu fiul lor, ca nu cumva acesta să se mai întâlnească cu traficanţii de cocaină. El a avut noroc cu banii părinţilor, dar nu toţi sunt aşa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dependenţa de droguri e de înţeles, din punct de vedere medical. Dar cu traficanţii de droguri de mare risc nu se poate face nimic? Din păcate, răspunsul, global, e nu! Şi asta nu din cauză că noi, Serviciul Antidrog, nu facem nimic! Nu! Problema este că de câte ori destructurăm câte o reţea, imediat gaura lăsată liberă de lipsa traficanţilor este luată de altcineva. Şi mai este şi problema de încredere, de timp. Trebuie timp ca cineva de-al tău să se infiltreze în gaşca lor şi să obţină încrederea necesară. De asta nici nu acţionăm ca să prindem unul-doi traficanţi. Aşteptăm să prindem toată reţeaua.

Mai nou, traficanţii au început să meargă pe cont propriu, ca să nu mai depindă de alţii. Aduc în cantităţi mai mici heroină şi cocaină din Turcia, în special. Aşa sunt mult mai greu de depistat şi anihilat. "Unii cărăuşi mor înainte de livrarea caşetelor!"

Care este metoda acestora de a trafica drogurile? În special prin înghiţire. Dar să ştiţi că nu este aşa simplu cum pare. Fac antrenament mult înainte. Înghit bucăţi de morcov, de aproximativ 5 cm pe 2 cm, cam atât cât are o caşetă cu droguri. Şi trebuie ca organismul lor să se înveţe să nu respingă corpurile dure. Au un program alimentar foarte dur înainte de orice încercare de tranzacţionare a substanţelor. Mai sunt şi accidente, normal. Atunci mor!

Traficanţii sunt comercianţi: se mulează după ce le cere piaţa, de aia există fluctuaţii în ceea ce priveşte tipul de drog Vrea "bolizii" infractorilor Una dintre cele mai frustrante probleme ale comisarului Cătălin Ţone este lipsa de mijloace tehnice cu care să poată lupta mai eficient împotriva traficanţilor. Acum, el spune că a descoperit o portiţă legislativă prin care poate intra în posesia maşinilor performante care au fost confiscate de la infractori. Tot ce-l "omoară" este birocraţia!

CARTE DE VIZITĂ

Comisar Cătălin Ţone, şeful Serviciului Antidrog

  • 37 de ani, căsătorit, un copil;
  • Licenţiat în Drept, Sociologie şi Psihologie;
  • Doctorate la Academia Militară şi Academia de Poliţie, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională;
  • Activează de 17 ani în cadrul Pioliţiei, iar de 10 ani s-a alăturat lucrătorilor Antidrog.

Citiți și:

  • REALITATE CRUDĂ: Sute de români cară droguri ÎN STOMAC. Filmul unei anchete explozive