Poker pe candidaturile la Capitală. Antonescu: Ori sectorul 6 ori mergem separat. Cu ce plusează Ponta!

Poker pe candidaturile la Capitală. Antonescu: Ori sectorul 6 ori mergem separat. Cu ce plusează Ponta!

Crin Antonescu şi Victor Ponta îşi arată muşchii unul altuia într-o demonstraţie de forţă care are ca miză candidaturile la primăriile de sector ale Capitalei. Potrivit unor surse liberale, Biroul Politic Central al PNL a adoptat o rezoluţie prin care face din candidatura la primăria sectorului 6 piatra de boltă a negocierilor cu PSD pe liste comune. Mesajul lui Crin este unul clar: ori avem liberal candidat la 6 ori vom merge pe liste separate la Bucureşti. De cealaltă parte, Ponta atrage atenţia asupra necesităţii mergerii pe liste comune la locale, dar aruncă noi înţepături spre PNL, susţinând că Ştefan Florescu, în fapt omul lui Piedone, susţinut de PSD şi PC, stă mult mai bine în sondaje decât liberalul Rareş Mănescu.

Potrivit surselor liberale citate, Antonescu este dispus să meargă la nivelul Capitalei pe principiul ori sectorul 6 ori nimic. Rezoluție în BPC al PNL: ori Mănescu la primărie, ori la revedere candidaturi comune în București! Dealtfel, BPC-ul PNL a adoptat astăzi o rezoluţie pe această temă, în fapt un mesaj către colegii de alianţă din PSD şi PC, prin care condiţionează desemnarea şi susţinerea unui candidat liberal la primăria sectorului 6 ca singura cale de a avea liste comune de candidaţi la nivelul Bucureştiului. Mai mult, Antonescu a admis, la România TV, că este posibil ca PNL să aibă candidaţi proprii la toate primăriile de sector, în cazul în care PSD nu va fi de acord cu o candidatură a unui liberal la Primăria sectorului 6. "Am avut în Biroul Politic Central de astăzi o discuţie şi un vot pentru un mandat care mi s-a dat mie şi domnului Eugen Nicolaescu, ca preşedinte al PNL Bucureşti, pentru a continua negocierile", a explicat el.

"Nu găsim normal ca PSD să ia ambii candidaţi, şi la sectorul 3, şi la sectorul 6. Nu e normal ca PNL să crească de la precedentele locale când avea 15% la peste 30% acum şi să rămânem tot cu un singur primar de sector. Fie avem candidaturi comune pe toate sectoarele, fie, dacă nu va fi posibil acest lucru, avem varianta unor candidaturi separate pe sectoare", a detaliat Crin Antonescu mandatul primit. Al doilea atuu din mâneca lui Antonescu El a subliniat că, în eventualitatea unor candidaturi separate, USL ar putea obţine, per ansamblu, mai multe voturi în Bucureşti, aluzie la sondajele invocate în trecut de Andrei Chiliman, potrivit cărora PNL se află pe primul loc în opțiunile bucureștenilor , cu 48%. Pornind de la aceste procente, liderul PNL a susţinut că ACD este îndreptăţit să aibă candidaţi în trei dintre cele şase sectoare. "Dacă mergem la paritate pentru Consiliul General al Muncipiului Bucureşti, mi se pare normal să împărţim şi sectoarele", a conchis Antonescu. Conform acelorași surse citate de EVZ, liberalii mizează că social-democrații vor ceda  în fața perspectivei deloc plăcute a venirii cu un contracandidat la sectorul 3, acolo unde social-democratul Robert Negoiță, omul lui Ponta transplantat de la Ilfov la București special în acest scop, speră să-i sufle, dintr-o confuzie de nume, scaunul de edil democrat-liberalului Liviu Negoiță. Florescu, "valetul" lui Ponta și...al lui Piedone

În replică, preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat că el nu doreşte candidaţi separaţi ai USL la Sectorul 6 şi că îşi doreşte să câştige cel care are cele mai multe şanse, acesta fiind potrivit sondajelor invocate de liderul social-democrat, Ştefan Florescu. Întrebat dacă exclude posibilitatea candidaturilor separate la Sectorul 6, Ponta a spus: "Eu nu-mi doresc aşa ceva. Eu îmi doresc să candideze cel care are şansele cele mai mari să câştige sectorul". El a spus, întrebat cine este această persoană, că, "potrivit tuturor sondajelor este vorba despre Ştefan Florescu de la PC". "Întâmplător v-o spune un PSD-ist", a adăugat Ponta zâmbind. Potrivit însă unor surse social-democrate, PSD este mai dispus să suporte șocul de imagine al unor candidaturi separate la nivelul Capitalei, decât să cedeze în problema Florescu. Conform surselor citate de EVZ, susținerea de către PSD a candidaturii lui Florescu la primăria sectorului 6 a fost o componentă esențială a târgului perfectat  cu primarul de la 4, Cristian Popescu Piedone, pentru readucerea acestuia în sânul PC  și, implicit al USL. Om de afaceri de succes, Florescu este cunoscut ca unul din oamenii de încredere ai lui Piedone, al cărui director pe domeniul administrației piețelor din sectorul 4 a și fost. A demisionat din această funcție la cererea șefului său, fiind suspectat de presă de incompatibilitate între funcția deținută și afacerile sale. Candidaturile separate, de nedorit, dar nu un capăt de țară pentru PSD Întrebat din nou dacă îl susţine pe Ştefan Florescu la Sectorul 6, Ponta şi-a nuanţat răspunsul: "Eu susţin orice variantă bună să câştige la toate localităţile". Ponta a glumit de altfel atunci când a fost întrebat dacă se rupe protocolul USL la Capitală: "Se distruge (protocolul - n.r.), gata, e distrus. N-aţi auzit de la Lăzăroiu chestia asta de un an şi jumătate? Ştiţi cum? Suntem ca în bancurile acelea: eu dacă vă întreb tot nu mă credeţi, aşa că spun ce vreţi dumneavoastră". "Mai spun o dată: noi avem foarte clar în acord că la Bucureşti susţinem un candidat comun şi acela este Sorin Oprescu. Avem un candidat comun, domnul Oprescu. Avem listă comună. Din punctul meu de vedere, îmi doresc să avem candidaţi comuni la toate sectoarele. Protocolul nu ne obligă să avem candidaţi comuni decât la judeţ şi municipii reşedinţă de judeţ. Nu ne obligă şi mai jos", a mai spus Ponta. Întrebat dacă există posibilitatea unei candidaturi separate la sectoarele Capitalei, Ponta a răspuns că din punctul său de vedere nu. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • USL spune stop, de Paşti, negocierilor pe candidaturi la Bucureşti. Antonescu: Suntem creştini, de pesedişti nu mai vorbesc!
  • "Procurorul" Antonescu n-are probe
  • Strategiile grupării Chiliman în războiul cu Antonescu. Conflictul abia începe
  • EXCLUSIV. Crin Antonescu l-a decapitat pe Andrei Chliman. Eugen Nicolăescu, șef interimar
  • Ponta câştigă cu "ajutor" liberal contra lui Antonescu
  • Fisura de la sectorul 6 se adâncește în USL: Antonescu nu exclude candidaturi separate la primărie