După modelul olandezilor, extremiștii belgieni lansează și ei un site anti-imigranți

După modelul olandezilor, extremiștii belgieni lansează și ei un site anti-imigranți

Partidul flamand de extremă dreapta Vlaams Belang a lansat un site unde internauţii pot denunţa fapte comise de persoane aflate ilegal în Belgia. Iniţiativa, similară celei a partidului extremist olandez (PVV) condus de Geert Wilders, a fost criticată de Comisia Europeană și este considerată de Centrul belgian pentru egalitate de şanse drept ilegală şi comparabilă cu practicile naziste.

Faptele care pot fi denunţate de internauţi pe site-ul Vlaams Belang se referă la abuzurile asupra sistemului de securitate socială, munca la negru sau criminalitatea. Filip Dewinter, liderul Vlaams Belang, a justificat lansarea site-ului prin prezenţa a ''zeci de mii de persoane aflate ilegal'' în marile oraşe belgiene şi prin problemele provocate de ele. El a adăugat că faptele sesizate vor fi comunicate poliţiei belgiene, relatează Agerpres.

Vlaams Beland, care pledează pentru independenţa Flandrei, are 12 deputaţi şi 5 senatori în parlamentul federal, însă este concurat de Noua Alianţă Flamandă, partid populist care cere de asemenea independenţa nordului Belgiei. Vlaams Belang se inspiră din programul formaţiunii olandeze PVV, condusă de liderul extremist Geert Wilders, care a lansat în urmă cu câteva luni un site unde olandezii pot depune plângeri contra est-europenilor aflaţi în Olanda.

''Acest punct de semnalare a faptelor este absolut ilegal, iar Dewinter ştie bine acest lucru. El vrea să şocheze şi să provoace'', a subliniat directorul Centrului pentru egalitate de şanse şi luptă contra rasismului, Jozef De Witte. În opinia sa, iniţiativa Vlaams Belang aminteşte de practicile regimului nazist din anii '30 sau de ale serviciilor secrete din fosta Republică Democrată Germană - STASI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iniţiativa Vlaams Belang a fost denunţată astăzi şi de Comisia Europeană, care a precizat totuşi că legislaţia contra xenofobiei şi discriminării este competenţa exclusivă a statelor membre şi că Bruxellesul nu poate închide sau interzice un astfel de site.

Luna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie ce condamnă ferm iniţiativa PVV de a lansa un website unde olandezii sunt încurajaţi să depună plângeri contra cetăţenilor est-europeni aflați în Olanda.